Interview

Gemeente geeft ondernemers waardevolle steun

Gerbrand Oudenaarden van het Amsterdamse Engage!TV verteld over zijn verduurzamingstraject en de hulp van de gemeente daarin. 

Zelfs een gedreven ondernemer die zich al meer dan 20 jaar actief bezighoudt met de klimaatproblematiek, vindt steun van de gemeente Amsterdam bij verdere verduurzaming van zijn onderneming waardevol. Over het waarom hoeven ze hem niets te vertellen. Hulp bij het ‘hoe en waar’ is echter welkom.

Al voor het begin van deze eeuw is Gerbrand Oudenaarden actief betrokken bij de klimaatproblematiek, zuinig omgaan met energie en vinden van duurzame oplossingen. Hij volgde nauwgezet de Klimaatconferenties in 2000 en deed daar verslag over. Anders dan vandaag de dag, was de aandacht bij de reguliere journalistieke media voor dit thema destijds zeer beperkt. Daar wilde hij verandering in brengen. De conferenties inspireerden hem ook bij zijn ondernemerschap.

Hij zag deskundigen voor allerlei congressen de hele wereld over vliegen. Dat kan ook anders, dacht hij. Beeld- en geluidverbindingen kunnen uitstekende alternatieven zijn. Zijn onderneming Engage!TV is gespecialiseerd in hoogwaardige bijeenkomsten, seminars en conferenties op afstand. De coronacrisis heeft zijn gelijk meer dan bevestigd. ‘Streaming’ kan een volwaardige vervanging zijn van fysiek bij elkaar komen. Met een geringere belasting voor klimaat en milieu.

Airconditioning

Oudenaarden legt de lat hoog voor zichzelf. De kwaliteit van zijn producties vindt hij extreem belangrijk. De apparatuur en de verlichting moeten uitstekend zijn, zoals in zijn Studio Westhaven, onderdeel van Engage!TV. Dan ontkom je niet aan airconditioning. Dat vergt allemaal de nodige elektriciteit. Des te belangrijker is het bewustzijn daarvan. Hij investeerde bewust in verbetering van de gevelisolatie van zijn pand. Zonnepanelen zijn al jaren een vanzelfsprekendheid. Je mag hem een pionier noemen op dat vlak. Als het aan hem ligt, komen er op veel meer daken van bedrijfsgebouwen zonnepanelen te liggen. Daar is volop ruimte die nog onvoldoende wordt benut. Uit ervaring weet hij dat zonnepanelen een uitstekende investering is die zich vaak in een jaar of zes terugverdient.

Voor een hypotheek ging hij naar een bank die duurzaamheid belangrijk vindt. Bij de aanschaf van de airco’s werd gekozen voor energiezuinige types met een warmtepomp. Dat zijn zeker niet de goedkoopste.

Halogeen

Soms loop je tegen dilemma’s aan. Het spreekt voor zich dat Oudenaarden grotendeels ledverlichting heeft geïnstalleerd en schakelaars die reageren op beweging. Voor een deel van de studioverlichting was enkele jaren geleden led-licht echter nog ongeschikt. De kwaliteit, kleur en stabiliteit waren onder de maat. Dus koos hij voor halogeen. Inmiddels heeft led zich ontwikkeld, maar het is ook niet duurzaam alles in een keer te vervangen. Bovendien gaat het om een investering van tussen 50.000 en 75.000 euro. Daarom staat deze verandering op het lijstje voor de toekomst, net als uitbreiding van het aantal zonnepanelen. Dat is een actie die hij samen met andere ondernemers in de omgeving wil realiseren.

Waardevol

De gemeente Amsterdam helpt kleine ondernemers als Oudenaarden bij energiebesparing. Je zou denken dat het aan hem niet is besteed. Dat is onjuist. Hoewel hij vanuit zichzelf extra gemotiveerd is, vindt hij die steun zeker waardevol. ‘Ik ben in mijn eentje het bedrijf aan het runnen. Over evenementen, streaming, camera’s en techniek weet ik wel het een en ander, maar ik heb geen verstand van gebouwbeheer en bijbehorende systemen. Ik ken de merken niet en evenmin de leveranciers. Als er dan iemand komt om te adviseren en bemiddelen, is dat zeer welkom.’ Hij heeft gebruik gemaakt van gratis energieadvies- en begeleiding van gemeente Amsterdam.

Duidelijkheid

Gevraagd naar de behoeften van mkb-ondernemers, zegt Oudenaarden: ‘Ondernemers willen best innoveren en ook investeren. Ze willen echter wel duidelijkheid waarop ze kunnen rekenen, bijvoorbeeld bij stimuleringsregelingen. Ook op langere termijn. Regelingen moeten niet telkens veranderen.’ En als hij tot slot een advies mag geven: laat de overheid werk maken van veel meer zonnepanelen op al die daken. Daar is nog veel meer winst te behalen.

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.