Mobiliteit

“Met 820 zonnepanelen produceren we meer dan we nodig hebben”

Aantal zonnepanelen
820
Totaal opgewekte stroom
220.000 kW
Aantal genomen maatregelen
4

Welke stappen heeft Auto Combi genomen?

Zonnepanelen
Overal LED-verlichting
Vloerverwarming
Warmtepomp op komst

Energiebesparing is belangrijk voor het milieu
Auto Combi is een universeel autobedrijf uit Hardenberg, waar je onder andere een wasstraat vindt. Mede-eigenaar Jan Lenters vindt dat energiebesparing en milieuvriendelijk werken de basis moeten vormen van zijn onderneming. Voor ideële redenen, maar niet alleen dat. Hij merkt dat verduurzaming een rimpeleffect veroorzaakt op financieel vlak, maar ook goed is voor je imago.

Haalbaarheid is belangrijk

“Bij Auto Combi gebruiken we al jaren groene stroom, en zijn we voorzien van het MVO-keurmerk. Qua werk zijn strengere milieueisen natuurlijk al langer bekend bij ons. Tijdens de bouw van ons pand in 2007, keken we daarom al direct met andere ogen naar de mogelijkheden. Zo plaatsten we vloerverwarming, met het oog op het later aanschaffen van een warmtepomp

Dertien jaar later zijn we bezig met een proces van energieneutraal werken. Dat betekent dat we onze eigen stroom opwekken met 820 zonnepanelen, die meer opleveren dan dat we gebruiken. Daar willen we vervolgens een warmtepomp op aansluiten, die daardoor weer veel sneller is terugverdiend. En dan is de cirkel rond. Want hoewel duurzaamheid enorm belangrijk is voor het milieu, moet het natuurlijk wel haalbaar zijn.”

Waardering van klanten

“Voor ondernemers is niet alleen het milieu belangrijk, maar ook de eventuele kostenbesparing die erbij komt kijken. Daarvoor kan je onder andere aanspraak maken op subsidiemogelijkheden, zoals bijvoorbeeld de SDE-subsidie.

Desondanks zie ik nog andere voordelen, die het financiële plaatje overstijgen. Want ook klanten vinden het belangrijk dat je maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. En dat betekent soms dat je wordt gekozen op basis van je imago en minder op prijs. Wie goed doet, die goed ontmoet, zeg ik dan altijd maar.”

Marktwerking is belangrijk

“Ik vind het goed dat ondernemers verplicht zijn om hun energiebesparingen te rapporteren. Uiteraard betekent dit wel dat het gemakkelijk moet worden gemaakt door de overheid, maar ik denk dat dat wel losloopt.

Ik vind wel dat als we dit soort stappen zetten, dat we het allemaal moeten doen. Er zijn er in onze branche nog een aantal partijen die geen rekening houden met de regels en anderen voor de problemen laten opdraaien. In principe kan dit een oneerlijke concurrentiepositie creëren. Ik vermoed dat de Informatieplicht Energiebesparing hier verandering in gaat brengen. Het wordt dan een stuk duidelijker hoe de vlag erbij hangt.

Andere tijden

Ik zit in het OAB-bestuur bij de BOVAG, en daar hebben we gekeken welke energiebesparende maatregelen voor onze branche kunnen gelden. Dat betekent dat ik er iets meer bovenop zit wat betreft wet- en regelgeving, maar veel ondernemers zijn absoluut niet op de hoogte hiervan.

Om die reden wordt er vanuit de BOVAG een helpdesk gemaakt om die ondernemers te ondersteunen. We kunnen niet ontkomen aan verduurzaming. We gaan gewoon een andere tijd tegemoet wat betreft energieverbruik en -besparing. Daar kun je je maar beter zo vroeg mogelijk op voorbereiden.”

Ook aan de slag?

Met DEB kunnen mkb-ondernemers op een praktische, begrijpelijke en kosteneffectieve manier energiebesparende maatregelen nemen. Ook als er geen sprake is van verplichting vanuit de overheid, helpt de platform bij flinke besparingen. Het kan gaan om duizenden euro’s per jaar. In de platform vind je onder andere:

  • Alle (verplichte) maatregelen
  • Energiebesparingsopties in verschillende prijsklassen
  • Advies over keuzes, timing en subsidies
  • Gecertificeerde leveranciers per maatregel
  • Inzicht in planning, uitgaven en opbrengsten
Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.