Interview

‘Verduurzaming en kostenbesparing gaan hand in hand’

Verduurzamen is actueler dan ooit. Bij alle uitdagingen rondom stijgende energieprijzen is er één lichtpuntje: verduurzaming en kostenbesparing gaan hand in hand. Een mooi voorbeeld is restaurant NoVice in Vierhouten. Het bedrijf is gevestigd in een voormalige boerderij uit 1843. De huidige gebruiker is volop bezig met aanpassingen die energie en daardoor ook kosten besparen. Hij laat zich begeleiden door een adviseur en krijgt daar subsidie voor.

Gerwin Kuiper is als eigenaar van het pand al meerdere jaren bezig met het thema verduurzaming. ‘Als iets kapot gaat, proberen wij dat met een zo hoog mogelijk energielabel te vervangen.’ Een voorbeeld is de verwarmingsketel. De oude is vervangen door een hr-ketel (hoog rendement). ‘We hebben nu meer warm water met minder energieverbruik en dus ook minder kosten.’

Energiescan

Vierhouten valt onder de gemeente Nunspeet. Die vraagt ondernemers om geregeld een energiescan te laten doen. Ook bij NoVice kwam eind vorig jaar een adviseur langs om te kijken welke maatregelen het restaurant nog kan nemen om energie te besparen. Kuiper is al langer actief bezig met verduurzaming. Zo werd er ledverlichting geïnstalleerd en kwamen er energiezuiniger koelkasten. Ook het dak van het pand werd geïsoleerd. Energiebesparende maatregelen vergen een investering.

Kuiper: ‘Die betaalt zich pas na bepaalde tijd uit. Het verduurzamen van je bedrijf heeft dan ook alles met je budget te maken. Daarbij helpt een subsidieregeling. Maar het is goed om te doen. Niet alleen om energie, maar ook om kosten te besparen. Als je het niet doet, ben je een dief van je eigen portemonnee.’

Energieadviseur

Voor het energieadvies en ondersteuning bij het vervangen van de cv-ketel, maakte Kuiper gebruik van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM). Die is speciaal voor ondernemers in het midden- en kleinbedrijf. Er is geld beschikbaar voor het inschakelen van een energieadviseur. De ondernemer krijgt advies over verbeterpunten en de adviseur ondersteunt hem of haar bij te nemen maatregelen.

Kuiper adviseert andere ondernemers om gebruik te maken van de regeling. ‘Laat een energieadvies uitvoeren. Vaak kun je met simpele maatregelen al veel energie besparen. En het is altijd goed als iemand je bedrijf onder de loep neemt.’

SVM Subsidieregeling

Wil je weten of je in aanmerking komt voor deze subsidieregeling? Kijk voor meer informatie: Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM).

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.