Bedrijfshallen

“Wij besparen vrij eenvoudig 20% aan energie”

Besparing is niet zo moeilijk
Ieder bedrijf wil geld besparen. Energie is daarvoor uitermate geschikt, omdat je het altijd gebruikt. Maar voor sommige ondernemers is die stap niet makkelijk, vooral vanwege de initiële investering. Volgens Peter Zwaan van Hyster-Yale Group is dat niet terecht. 

Welke maatregelen heeft Hyster-Yale Group genomen?

Led-verlichting
Aansluiten op Warmtenet Nijmegen
Nieuw gebouwbeheersysteem
Kachels en airco beter inregelen

20% energiebesparing 

Hyster-Yale Group is één van de grootste leveranciers van vorkheftrucks ter wereld, en werd enkele jaren geleden net als diverse andere Nijmeegse bedrijven aangesloten op het Nijmeegse Warmtenet. 

 

“We zijn op dit moment bezig met het ontwikkelen van een elektrische container handler om mee te gaan met de tijd. Dan kunnen onze kantoren en fabriekshallen natuurlijk niet achterblijven. Sinds tien jaar zijn we al bezig met het ontdekken van nieuwe mogelijkheden voor ons bedrijf. Tot nu toe heeft dat al 20% energiebesparing opgeleverd. 

 

Warmtenet grootste besparing 

De investering voor het Warmtenet Nijmegen was een flinke, aldus Peter. “Maar wel eentje om tevreden over te zijn. Dit is namelijk de grootste besparing voor ons bedrijf. Toch snap ik wel dat sommige ondernemers twijfelden. Ondanks dat de meeste bedrijven wel willen besparen, moet je ook kijken tegen welke prijs dat moet. In ons geval is het gebruiksgemak een enorm voordeel. We zitten er altijd warm en storingsvrij bij.” 

Gewoon beginnen 

“Mijn gouden tip is om gewoon te beginnen met maatregelen zodra zich een natuurlijk vervangingsmoment voordoet. Wij hebben dat gedaan met ons gebouwbeheersysteem, dat de kachels en airco’s regelt.  

 

Voorheen duurde het vier tot vijf uur om alle kachels uit te krijgen. Nu kan dat vrijwel direct. Daarnaast hebben we ook veel meer controle over de temperatuur, omdat we de pompschakeling en temperatuur kunnen regelen of bijstellen.” 

 

Led is eenvoudig te realiseren 

Led-verlichting ophangen is een hele eenvoudige besparende maatregel. Sinds het enkele jaren geleden echt op grote schaal ontwikkeld werd, staat de kwaliteit allang niet meer ter discussie. Wij vervangen daarom ook stapsgewijs alle tl-verlichting. Zo hebben we meer en witter licht, wat leidt tot meer alertheid onder medewerkers, bleek uit onderzoek.” 

 

In durven stappen 

Energiebesparing lijkt voor sommige ondernemers soms nog een hindernis, maar het is een proces waar je gewoon in moet durven stappen.  

 

“Het analyseren van gegevens kan belangrijk zijn, al vind ik dat zelf niet zo interessant. Ons uitgangspunt is namelijk altijd energiebesparing. Vanzelfsprekend kijken we ook naar de natuurlijke momenten, maar vanaf dat punt gaan we ervan uit dat we sowieso rendement behalen op die bewuste keuzes.” 

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.