Interview

Eco-neutrale Natuurlofts® voor duurzame recreatie

LIOF startte in 2021 met een nieuw innovatieprogramma gericht op duurzaamheid. Het doel van het programma is om de toeristische sector te versterken via innovaties. Die innovaties zijn evengoed gericht op duurzaamheid als economisch rendement en spelen in op trends en maatschappelijke uitdagingen.

Landgoed de Moerslag in Sint Geertruid is één van de deelnemers aan het innovatieprogramma van LIOF. Door ook gebruik te maken van het VoucherProject is er een mooie route uitgestippeld om de Moerslag steeds verder te verduurzamen.

Maurice Ubaghs van de Moerslag vertelt meer over zijn bijzondere, recreatieve locatie.

Duurzaamheid is de kern

Voor Maurice is de beweegreden om duurzaam bezig te zijn helder. ‘Het is gewoon echt hoe we zijn’, vertelt hij. ‘Het is niet zo dat we dit doen voor het economisch gewin. We geven ook niet zoveel om de terugverdientijd. Dat is maar tot op een bepaalde hoogte relevant. We vinden het veel belangrijker dat we iets doen wat nodig is.’

Energieneutrale locatie

De Moerslag is een verzamelplaats van duurzame gebouwen. ‘We hebben een aantal monumentale vakantiehuizen, 5 natuurloften met eigen thema en een eventloft’, legt Maurice uit. ‘Die gebouwen zijn allemaal energieneutraal. Dat komt omdat we veel hebben geïnvesteerd in energiebesparing. De gebouwen zijn extreem goed geïsoleerd, hebben dubbel glas en zijn luchtdicht’.

Om de gebouwen ook van voldoende warmte te voorzien zijn er warmtepompen geïnstalleerd. De zonnepanelen op het dak wekken zoveel energie op dat er onder aan de streep niet meer energie verbruikt wordt dan wat er door de panelen opgewekt wordt. Echt energieneutraal dus.

In de toekomst autarkische locaties ontwikkelen

Maar Maurice is er nog niet. Hij heeft namelijk nog veel meer plannen voor de toekomst. ‘We willen autarkische projecten gaan realiseren’, vertelt hij. Autarkische gebouwen zijn volledig zelfvoorzienend.

Maurice legt uit: ‘Je kan het zien als een stand-alone. Er is geen extra watervoorziening nodig en energie wordt allemaal lokaal opgewekt en verbruikt. Een ruimte of recreatieverblijf zorgt daar in dat geval helemaal zelf voor. Dat lijkt ons een mooi streven. Wie weet wat we daar samen met LIOF nog mee kunnen doen. Ik heb het gevoel dat dat helemaal goed gaat komen.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.