Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Easy Coat – gevestigd in het Brabantse Etten-Leur – is leverancier van beschermende duurzame coatings. Om een dieper inzicht te krijgen in de filosofie, innovaties en toekomstplannen van het bedrijf, spraken we met CEO Erwin de Zwart over het product Window Coat.

Werken aan energie-efficiëntie en duurzaamheid
“Met mijn bedrijf wil ik graag een steentje bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en de energietransitie. De bestaande gebouwensector speelt hierin een cruciale rol. Mijn missie is om te werken aan de transformatie van de sector naar een duurzame en circulaire bouwpraktijk. Gebouwen moeten niet alleen gezonder zijn voor de mensen die er wonen en werken, maar ook beter presteren op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. De Window Coat is een 4e generatie (door)ontwikkeld product dat oorspronkelijk uit Japan komt. Bij het zien van het product was ik gelijk verkocht”, vertelde Erwin. “Eén van de belangrijkste eigenschappen van Window Coat is het vermogen om de energie-efficiëntie van het bestaande glas drastisch te verbeteren met zeer lage CO2 voetafdruk, wat tevens direct effect heeft op de mensen in het gebouw.”

Energiekosten verlagen
“Door de hoeveelheid warmte die door een raam van buiten naar binnen (en vice versa) wordt overgedragen te verminderen met minimaal 85% infrarood blokkade, helpt deze coating de energiekosten voor verwarming en koeling van een gebouw te verlagen (tot wel 50% minder energiekosten). Het helpt de binnentemperatuur te reguleren, waardoor de behoefte aan energie-intensieve koelsystemen vermindert. De coating wordt met name ingezet bij bestaande bouw doordat het gemakkelijk op de bestaande ramen aangebracht kan worden. Door zijn lage emissiviteit (low-e), wordt warmte terug gereflecteerd in een ruimte. De zonwerende eigenschappen zijn aanwezig om UV en IR stralen te beperken en dus warmte doorgang te verminderen. Het is ontworpen om een reeks voordelen te bieden, waaronder energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie.”

“Met glascoating kun je tot wel 50% besparen op de energiekosten voor verwarming en koeling van je bedrijfspand.”

Energie prestatie verbeteren
“Window Coat is een dunne laag materiaal dat vrij eenvoudig aan de binnen/buitenkant van ramen kan worden aangebracht om de energie prestatie te verbeteren. In feite wordt het erop ‘geverfd’. Een vakman zoals bijvoorbeeld een schilder heeft een dag training nodig om dit onder de knie te krijgen en een certificaat te behalen. Deze coating wordt gemaakt van verschillende materialen, waaronder glas, kunststoffen en edelmetalen. De technologie stelt ons in staat om de ultradunne maar zeer sterke coating laag op de ramen aan te brengen. Er ontstaat een minimaal kleurverschil, dit is met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Ik merk een toenemende vraag naar deze specifieke oplossing. De markt heeft behoefte aan hoogwaardige producten die niet alleen bescherming, maar ook esthetische en functionele voordelen bieden.”

Milieuvriendelijk product
“Easy Coat zorgt ervoor dat producten milieuvriendelijk zijn. Duurzaamheid is een kernwaarde voor ons. Onze energiebesparende coatings zijn daar een heel mooi voorbeeld van. Daarnaast werken we continu aan het verbeteren van onze productieprocessen om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren”, vertelt Erwin.

Bescherming tegen UV-stralen
De voordelen van Window Coat voor mensen en eigendommen in bestaande gebouwen zijn ook essentieel. Door de vermindering van UV-licht creëren we een gezondere omgeving, wat direct bijdraagt aan het welzijn van mensen. De coating beschermt mensen tegen schadelijke UV-straling en helpt schade aan ogen en huid te voorkomen. De verbeterde temperatuurbeheersing zorgt ervoor dat mensen productiever en gelukkiger kunnen werken en leven. Bovendien biedt ons product bescherming voor eigendommen binnen het gebouw; meubels, vloeren en andere waardevolle bezittingen worden beter beschermd tegen schadelijke UV-stralen en er komt minder fijnstof in de lucht. Hierdoor blijven ze langer in goede staat, wat niet alleen esthetische maar ook financiële voordelen oplevert.

Partnership met Breijer
Om de marktintroductie van de Window Coat te versnellen, is Easy Coat een partnerschap aangegaan met Breijer, een vooraanstaand bedrijf binnen de bouw- en onderhoudssector en onderdeel van de Facilicom Group. “Het partnerschap is een win-win. Zo dragen wij met ons product bij aan de doelstelling van Breijer en bieden zij ons de mogelijkheid om onze innovatieve producten sneller op de markt te brengen en zo een groter aantal gebouwen te voorzien van energie-efficiënte en duurzame oplossingen”, aldus Erwin de Zwart.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.