Interview

“Duurzaamheid moet inmiddels in iedere vezel doorgedrongen zijn”

Véronique Maters-Vrendenbarg is bij Modint werkzaam als Branchemanager en onder andere verantwoordelijk voor verduurzaming en ontwikkeling van de sector.  

 

DEB ging met Véronique in gesprek over duurzaamheid om erachter te komen hoe Modint zich bezighoudt met energiebesparing, duurzaamheid en regels vanuit de overheid. 

Wat betekent duurzaamheid voor Modint? 

Eigenlijk is deze vraag anno 2020 niet eens een vraag meer. Bij iedere branche en ondernemer zou duurzaamheid en energie besparen voorop moeten staan. Bij Modint is duurzaamheid een vanzelfsprekend, integraal onderdeel van onze missie en activiteiten. 

  

Ondernemers steeds vaker intrinsiek gemotiveerd 

Waar enkele jaren geleden bij veel ondernemers vooral de kostenbesparing voorop stond, zien we daar nu een shift gebeuren. Ondernemers willen natuurlijk nog steeds geld besparen – en dat is erg goed mogelijk met alle subsidies en efficiënte energiebesparingen- maar daarnaast zien we dat duurzaamheid als ideaal ook meer wordt nagestreefd.” 

 

Véronique vervolgt: “We zien nu dat sommige ondernemers positieve effecten ervaren van die maatregelen. Consumenten en zakelijke afnemers vragen bijvoorbeeld vaker naar duurzame producten, zoals gerecycled tapijt. Als jij dat als één van de eerste kunt leveren, dan heb je daar als ondernemer ontzettend veel profijt van.” 

De markt verandert 

In de kledingindustrie maar ook in de maakindustrie zien we dat er steeds meer vraag komt naar tweedehands kleding en gerecyclede spullen. Hoewel dit vroeger slechts nog door een handjevol mensen gebruikt werd, lijkt het nu meer gangbaar te worden. De markt verandert en ondernemers moeten zich soms deels aanpassen aan die veranderende vraag.” 

 

Duurzaamheid is een definitie die zich aanpast aan de tijd 

Tien jaar geleden dachten we nog heel anders over duurzaamheid. Over tien jaar zal dat ongetwijfeld ook weer anders zijn. Duurzaamheid is daarmee een definitie die zich aanpast aan de tijd. Juist daarom is het belangrijk dat ondernemers meebewegen met deze stroming. Er is niet zozeer een eindpunt, het gaat om de continuering van het proces.” 

 

Modint kijkt positief naar externe platforms voor ondernemers 

Steeds meer ondernemers ontpoppen zich als echte groene leiders, zij helpen de branche en de maatschappij vooruit en daar zijn we trots op. Maar er is nog veel te bereiken en alle hulp is welkom om de volgende stap makkelijker te kunnen zetten. Ook op het gebied van energiebesparing is het voor veel ondernemers een zoektocht om te ontdekken wat er mogelijk is, laat staan dat er ook financieel voordeel uit te halen is.” 

 

Daarom is een platform zoals DEB in onze ogen een erg positieve ontwikkeling. Ondernemers zien direct hun huidige situatie, en wat ze daaraan kunnen doen. Dat is heel erg waardevol voor ondernemers die worstelen met het concept duurzaamheid en DEB biedt daarmee een fantastisch handvat. Ik hoop dat DEB hiermee het gros van onze ondernemers gaat helpen.” 

Modint is de branchevereniging voor bedrijven die textielproducten (laten) produceren. Denk aan kleding, interieur- en huishoudtextiel, tapijt- en technisch textiel. Samen met ruim 400 leden bouwen we aan een waardevolle toekomst voor onze sector. Met zichtbare, innovatieve belangenbehartiging en dienstverlening maken we het ondernemen makkelijker.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.