“Duurzaamheid moet positief zijn en iedereen moet ervan profiteren.” Het zijn de woorden van Rinke Beverwijk, voorzitter van OCM Zwolle. DEB sprak met Rinke over zijn vereniging, duurzaamheid en de toekomst voor ondernemend Nederland.
Dat Rinke in de bouw terecht is gekomen, is geen verrassing. Zijn opa was in 1915 met het bedrijf gestart, waar Rinke nu samen met zijn broer Bram, als 3e generatie de scepter szwaait van het familiebedrijf. “In 1980 bouwde ik mijn eigen huis. Ik besefte me dat ik veel geld kon besparen op de gasrekening. Hoewel er nu gelachen zou worden om mijn spouw van 10 centimeter en 8 centimeter isolatie, werd ik daar destijds vreemd voor aangekeken.
Het was toen normaal om een spouw te hebben van 5 cm, soms zelfs zonder isolatie. Na eerst 3 jaar bij een andere aannemer te hebben gewerkt, ben ik in 1979 bij het bedrijf van pa terecht gekomen en daar werk ik nog steeds met veel plezier. Het voorzitterschap van OCM Zwolle doe ik daar nu nog bij.”
OCM Zwolle is een vereniging van ondernemers op hetzelfde terrein. “Geen zware industrie, maar je vindt er wel alles van eenmanszaak tot bedrijven met honderden medewerkers. We proberen die ondernemers te verbinden omdat de kracht juist komt uit de onderlinge verschillen.”
Er zijn weinig ondernemers die écht tegen verduurzaming zijn, is de boodschap van Rinke. “Het probleem is alleen dat er zoveel tegelijk op je af komt. Het ene moment ben je bezig met je vak, het andere moment moet je ineens allerlei dingen doen. En iedereen verkoopt dan ineens het beste product voor de beste prijs om jouw probleem op te lossen. Zo werkt het helaas niet. Er is behoefte aan objectieve en neutrale informatie.”
Met welke insteek je er ook in stapt; duurzaamheid heeft volgens Rinke genoeg voordelen. “Het meest voor de hand liggende voordeel is natuurlijk MVO ondernemen. Daar bovenop heb je nog de financiële besparing en een stukje kennis dat je erbij krijgt. En werk je veel met aanbestedingen, ook bij de overheid, dan scoor je punten op je aanbesteding. Met die punten win je dus gewoon klanten en dan levert duurzaamheid ineens geld op.”
Op de vraag wat Rinke vindt van handhaving door de overheid, is hij vrij duidelijk. “Ik denk dat je het vooral moet laten bij informeren. Wij delen informatie met onze leden en kunnen ook adviseren. Het is veel beter als je het een positieve twist kan geven en het met elkaar kunt hebben over de mooie dingen. Dan groeit het toch vanzelf?”
Rinke vervolgt: “we hebben er al wel eens naar gekeken hoor, wat we allemaal kunnen doen binnen de vereniging. De eerste keer dat we het communiceerden naar onze leden kwam het nog niet echt van de grond. Maar dat had ook te maken met de crisis. Op dit moment vinden we het belangrijk om gezamenlijk aan duurzaamheid te werken. En als collectief bereik je toch altijd meer.”
“DEB is daarin een goede aanvulling. Je hoeft het wiel dan niet meer uit te vinden of alles in één keer te doen. Ondernemers hebben behoefte aan onafhankelijke informatie, en omdat DEB een initiatief is van het Ministerie van EZK en MKB-Nederland, ben ik overtuigd dat je hier als ondernemer veel uit kunt halen.”
DEB helpt je geld te besparen op je energierekening
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.