Autoschadeherstel

“Duurzaamheid begint bij je klant en collega’s” 

Duurzaamheid is belangrijk speerpunt

Als eigenaar van het bedrijf Koops Autoschade, besteedt Albert Koops veel tijd aan duurzaamheid. Maar duurzaam is niet alleen het labeltje ‘groen’ opplakken, vindt Koops. Voor hem zijn juist medewerkers en klanten de plekken waar je echt duurzaam moet ondernemen.

Relaties worden belangrijker 

“Mensen hechten steeds minder waarde aan bezittingen”, vertelt Koops. “Daarom wordt de kwaliteit van leven belangrijker en moeten ondernemers zich meer richten op het ontwikkelen van duurzame relaties met klanten. Voor ons betekent het dat je klant echt het gevoel krijgt op een goede plek te zijn. Door je even voor te stellen bijvoorbeeld, zodat je elkaar echt kent voordat je aan de slag gaat.” 

Minder ziek, minder fouten, meer plezier 

Volgens de definitie van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, moeten zowel de mens als de planeet centraal staan alvorens winst wordt gemaakt. “Voor mij is heel duidelijk dat je medewerkers vrijheid moet geven om te ontwikkelen”, vindt Koops. “Je werkt als het goed is tot je 67ste, dus dan moet je af en toe een motiverend gesprek aangaan als je merkt dat een medewerker het even niet naar zijn zin heeft. Zo was er ooit een medewerker die het even niet zo zag zitten. 

 

Na een goed en pittig gesprek besloot hij een sportschoolabonnement te nemen, en binnen no-time kwam hij weer gemotiveerd op het werk aan. Als mensen het naar hun zin hebben maken ze minder fouten, werken ze efficiënter en worden ze minder ziek. Dat ze daarnaast meer plezier ervaren op werk, daar kun je natuurlijk nooit op tegen zijn. ”  

Ook duurzaam werken 

We hebben er een tijdje geleden voor gekozen om afstand te nemen van het duurzaamheidslabel Duurzaam Repareren. Er wordt naar mijn idee door sommige bedrijven misbruik gemaakt van de duurzaamheidstrend, en ik merk dat het hebben van zo’n label niet altijd iets toevoegt. 

Wel zijn we nog steeds voorzien van het label Erkend Duurzaam omdat dit vanuit de FOCWA Standaard een voorwaarde is. Duurzaam werken is dus zeker een prioriteit voor ons, al geloven we dat de wens hiervoor uit het bedrijf zelf moet komen, en niet uit een label.” 

Goede sfeer en winst onlosmakelijk verbonden 

Iedere ondernemer wil natuurlijk geld verdienen. Hoe draagt MVO daaraan bij? “Heel eenvoudig, want de aandacht die je geeft aan je klant en medewerkers zorgen ervoor dat de sfeer in de organisatie gewoon echt goed is. Dat zorgt op verschillende momenten voor de winst. 

Klanten komen met plezier terug. En medewerkers willen binnen het bedrijf blijven leren, met als gevolg dat ze nog waardevoller worden voor de onderneming en klanten beter kunnen helpen. Dan is de cirkel ook rond.

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.