Productiebedrijf Delicia legt zich toe op chocolade broodbeleg, versieringen en snacks voor zowel private label (‘huismerken’) als merkbedrijven. Sinds jaar en dag houdt Delicia zich structureel bezig met duurzaamheidsinitiatieven. Maar ook als het gaat om andere maatschappelijke verantwoordelijkheden is Delicia sterk begaan, zoals met het Rainforest Alliance-keurmerk en het ‘Iedereen met een glimlach’-predikaat.
Tekst: Jeroen de Bruin (VBZ)
Delicia ontstaat eind jaren dertig in Rotterdam en heeft sinds begin jaren zeventig haar productie op de huidige locatie in Tilburg staan. Delicia is toeleverancier van bakkerijen en internationale spelers in de ijs-, zuivel- en ontbijtgranenindustrie. Het bedrijf heeft als motto ‘Make Life Delicious’, ofwel prachtige producten fabriceren die mensen blij maken, ook op het gebied van duurzaamheid.
Groene stroom
“De ‘groene stroom’ die wij inkopen is opgewekt door Europese wind. Daarnaast wekken wij ook zelf energie op door middel van de zonnepanelen, die sinds 2018 op ons dak staan. Als je kiest voor in Nederland of Europa opgewekte groene stroom of zelf groene stroom opwekt, weet je zeker dat er daadwerkelijk CO2 wordt gereduceerd. Voor alle ingekochte stroom worden certificaten gekocht. Door certificering ontstaat transparantie over bronnen, herkomst en opwektechniek van alle aangeboden energie,” vertelt Jan Willem Pikaar, Director Operations bij Delicia.
Niet meer afhankelijk
Tot voor kort was een productiebedrijf als Delicia sterk afhankelijk van aardgas. Het ontkoppelen van gas was dan ook een ingrijpende operatie. Al sinds 2016 is de Tilburgse onderneming structureel bezig met de Europese Energie-Efficiency Richtlijn (EED). Pikaar studeerde zelf werktuigbouw in Twente met als specialisatie het optimaliseren van energienetwerken. Zodoende zit hij van jongs af aan al in de materie, zijn kennis breidde hij uit bij onder meer Shell en Pepsico. Ook hield hij een waardevol netwerk aan zijn studie over met oud-medestudenten die bijvoorbeeld in werktuigbouw gepromoveerd zijn en bij grote energiemaatschappijen werken. Pikaar: “Duurzaamheid leeft onder de technici bij Delicia. De technische dienst is nauw betrokken bij de duurzaamheidsinitiatieven.”
Verkorte terugverdientijd
Het uitfaseren, oftewel ontkoppelen, van gas is een thema bij Delicia sinds 2018 en heeft via diverse studies geleid tot het uitfaseren van gas middels een add-on warmtepomp. In de aanloop naar deze oplossing zijn andere mogelijkheden onderzocht zoals het oppompen van warmte uit de bodem, de koppeling aan het lokale warmtenet en de vergisting van afval. Gaandeweg zijn bij vervangingsinvesteringen op utility vlak oplossingen gekozen die bijdragen aan verlaging van de warmtebehoefte.
Zo is onder meer bij nieuwe luchtbehandelingskasten gekozen voor lokale warmtepompen. De eerder genoemde oplossing van de zogeheten add-on warmtepomp zal medio juni (2024, red.) operationeel zijn en alle warmwater voor procesverwarming en gebouwverwarming op 60°C invullen. Aan die laatste fase wordt sinds 2021 hard gewerkt. “De investering was dusdanig dat men op het financiële vlak toestemming nodig had van de aandeelhouders om uiteindelijk subsidies aan te vragen,” legt Pikaar uit. “Zaken als terugverdientijd speelden daarbij een rol. De contractprijs elektrisch is door geopolitieke spanningen verdrievoudigd. De gasprijs zelfs nog dramatischer met daar bovenop komend belastingverhogingen. Dat vertaalt zich direct in de terugverdientijd.”
Drie soorten subsidies
Om de financiering van dit project rond te krijgen maakt de Tilburgse productielocatie gebruik van drie soorten subsidies: VEKI (Versnelde klimaatinvesteringen industrie) voor de add-on warmtepomp, EIA (Energie-investeringsaftrek) voor de nieuwe koelcompressor en SDE++ voor CO2 arme warmteproductie. De ontkoppeling van gas moet uiteindelijk 30% energiebesparing opleveren tegenover slechts 1% meer elektrisch verbruik. De combinatie van reductie en subsidie maakt dat de verduurzamingsinvestering zich terugverdient.
Informatieplicht
Ter aanvulling van de warmtepomp werd in Tilburg recent een elektraboiler geplaatst ter ondervanging van koudere tijden. “Veel zon in combinatie met daluurtarieven is heel gunstig en dat geeft je dan weer speelruimte als bedrijf. Het is verstandig om je contracten af te stemmen op de variabele inbreng van energie.”
Via het VBZ-lidmaatschap kwam Delicia in aanraking met het platform DEB. Pikaar: “DEB is vooral handig wat betreft de informatieplicht energiebesparing. Je loopt tegen zaken aan bij het doorlopen van de lange vragenlijst. Soms ben je er bijvoorbeeld niet zeker van of een bepaalde installatie nu wel of niet in het weekend doordraait. Rond de zomer willen we weer de EED-procedure doen. Dat willen we dan met DEB combineren en zo kijken of er aanvullende maatregelen nodig blijken.”
Lees hier meer over (Internationaal) Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bij Delicia.
Je vindt hier meer informatie over VBZ, de lekkerste branche van Nederland.
DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.
Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.