Metalektro

“Kijk zelf eens kritisch naar je energieverbruik”

Als directeur van het familiebedrijf Containerservice C. Groenenboom, is Kristel Groenenboom zeer begaan met het milieu. Niet alleen de maatregelen die het bedrijf neemt zijn energiebesparend of duurzaam, ook de werkzaamheden zorgen voor minder afval en verspilling.

Containers worden hier massaal gerepareerd, gerenoveerd of aangepast aan huidige eisen. Ondanks dat het bedrijf is vrijgesteld van de Informatieplicht Energiebesparing, neemt het bedrijf diverse energiebesparende maatregelen.

Strenge eisen en controles

“Als ‘Type-C bedrijf’, moet Groenenboom voldoen aan diverse strenge eisen op het gebied van omgeving en milieu. Jaarlijks vullen we daarom diverse formulieren en rapportages in, onder andere over ons energieverbruik, maar ook over het gebruik van chemische stoffen. Voor ons is veiligheid en energiebesparing dus vrijwel een dagelijks aandachtspunt.

Daarin zijn we gewend geraakt om veel afwegingen te maken om te verbeteren. Onze medewerkers volgen regelmatig workshops en cursussen, om bijvoorbeeld efficiënter om te gaan met een laskar of compressor. Daarnaast kijken we ook altijd naar energiezuinige alternatieven voor bestaande apparatuur door mee te gaan in innovaties.”

Een tweede leven

“Verstandig en zorgvuldig omgaan met energiebronnen is handig, maar soms ben ik wel even bang dat het te laat is. De grote vervuilers in de scheepvaart en luchtvaart worden nog niet aangepakt, en dat wringt bij kleinere ondernemers die wel hun best doen. Ondanks dat vind ik het wel belangrijk dat ondernemers zich laten voorlichten, om zodoende een voordeel te halen uit tips en ideeën uit bijvoorbeeld een bijeenkomst.

Wij proberen zelf een steentje bij te dragen door beschadigde containers te renoveren en een tweede leven te geven. Als die vervolgens twintig jaar langer mee gaan, dan draagt dat natuurlijk enorm bij aan verduurzaming. Ik ben zelf een groot voorstander van dit soort oplossingen.”

Meer verstand van bedrijfsvoering

“Zoals veel andere bedrijven hebben we zelf ook een energiescan laten doen. Daar kwam vrij weinig uit, behalve advies over LED-verlichting en zonnepanelen. Maar zonnepanelen mogen we niet plaatsen in verband met de brandveiligheid, en LED-verlichting zijn we overal aan het ophangen.

Ik ben daarnaast van mening dat je in de bedrijfsvoering veel meer winst kunt behalen dan dat een adviseur kan aanwijzen. Uiteindelijk heb je zelf veel meer verstand van je bedrijfsvoering. Ik raad andere ondernemers dus ook aan om zich daarin te verdiepen en kritisch te kijken naar het verbruik.

Energiebesparing wordt nu trouwens ook iets teveel gebracht als verplichting, waardoor collega ondernemers vooral veel leeuwen en beren op de weg zien. Ik zou ondernemers daarom juist aanspreken op de ondernemer in henzelf. Want door te benadrukken hoe energiebesparing een bijdrage levert aan een gezonde bedrijfsvoering, bereik je veel meer dan te zwaaien met boetes en controles.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.