Interview

Monitoren is het begin

Als innovatiemanager bij branchevereniging Koninklijke CBM, is Dirk van Deursen iedere dag bezig met het verduurzamen van de branche. Thema’s als circulariteit, energiebesparing en energietransitie zijn een vast onderdeel van de vele diensten die CBM aan haar leden biedt. DEB ging in gesprek met Dirk, om erachter te komen wat CBM te zeggen heeft over deze belangrijke thema’s.

Monitoren is het begin

Volgens Dirk is het monitoren van energieverbruik en bedrijfsprocessen cruciaal om te weten waar je staat, wat je vertrekpunt is en waar je potentieel ligt. “Wat je vaak ziet is dat bedrijven volgens een bepaalde manier werken. Alles lijkt gewoon optimaal te zijn, totdat je gaat monitoren.

Met CBM zijn we dat al een tijdje grootschalig aan het doen bij zo’n 80 bedrijven. Je ziet dan dat luchtkwaliteit, fijnstof, de binnentemperatuur en het inregelen van de CV-installaties veel beter geregeld kunnen worden, zodat ondernemers meteen besparen.

Dat is overigens niet alleen handig voor de bedrijven in deze pilot, maar ook voor andere bedrijven in de branche. Want wat we dan kunnen doen, is het vergelijken van alle andere bedrijven in onze branche met de gemiddelde waarden die we hebben gevonden tijdens het monitoren. Voor mij persoonlijk is dat gevoel van betrokkenheid erg belangrijk, omdat je zo in situaties terechtkomt waarin innovatie tot stand komt.”

Masterclass en collectiviteit

Koninklijke CBM is een actieve branchevereniging als het gaat om het aanbieden van diensten en services aan hun leden. “We doen bijvoorbeeld al jaren aan collectieve inkoop van bijvoorbeeld energie, maar sinds 2 jaar ook voor zonnepanelen. We kijken of er vraag is en gaan het regelen, inclusief de aanvraag van subsidie (SDE+) en de begeleiding naar de realisatie. Denk hierbij aan inspectie op draagkracht, verzekerbaarheid en de businesscase.

We kwamen er achter dat veel bedrijfsdaken onvoldoende draagkracht hadden voor panelen. Inmiddels hebben we daar dan een oplossing voor bedacht waarbij geen extra dakversteviging nodig is, waardoor er misschien wel 40% meer industriedaken ontwikkeld kunnen worden zonder CAPEX-verhoging. Dat zijn mooie projecten waarin innovatie echt naar voren komt. Daar doe ik het voor.

We hebben onze leden ook een speciale masterclass Energie-Transitie aangeboden, waar meedoen aan een korte opleiding beloond werd met een certificaat. Het onderlinge contact tijdens de masterclass was heel productief.

“Ondernemers uit verschillende hoeken van de meubel- en interieurbranche konden elkaar namelijk ideeën geven over problemen waar zij tegenaan liepen. Uiteindelijk moet je energiebesparing toch als aparte casus bekijken en met dit soort initiatieven werkt dat erg mooi.”

Ondernemers moeten nu meedoen

Volgens Dirk zijn duurzaamheid en innovatie een boot die je niet mag missen. “Op dit moment zitten we in een grote transitie waarin veel gebeurt. Sommige bedrijven zijn nog niet zo ver in dat proces, andere zijn bijna CO2-neutraal. Als straks steeds meer bedrijven de overstap gemaakt hebben, ga je dat verschil als bedrijf echt merken. Nu loop je nog voorop als je het wel doet. Straks doe je helemaal niet meer mee als je het niet doet.

Ik ben ervan overtuigd dat ondernemers het eerst zelf moeten willen. Een maatregel uitvoeren is in principe niet zo belangrijk, maar de energietransitie heeft ook creativiteit nodig. En dat bereik je alleen maar als je als ondernemer intrinsiek gemotiveerd bent. Uiteindelijk moet je zelf die stip op de horizon zetten, tien jaar vooruit durven kijken en zeggen waar je naartoe wilt. Wij helpen daar graag mee.”

DEB maakt energiebesparing eenvoudiger

“Als branchevereniging zijn wij de katalysator voor onze ondernemers. We moeten het plat slaan, makkelijker maken en DEB doet dat perfect rondom het onderwerp energiebesparing. De koers is duidelijk en je krijgt met DEB een handvat aangeboden. Dus ik zou zeggen: ga nu aan de slag.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.