Interview

‘Blockheating geeft warmte van servers tweede leven’

In 2018 deed het bedrijf Blockheating een pilot. Niek Theunissen, business developer bij LIOF vertelt daarover: “De energietransitie en digitale revolutie laten beide zien dat ontwikkelingen razendsnel plaatsvinden. Die hebben ook nog eens een grote impact. Op de achtergrond wordt er hard gewerkt om de infrastructuur en capaciteit mee te laten groeien. Daar zijn slimme oplossingen voor nodig. De innovatie van Blockheating op het gebruik van restwarmte van servers, maakte ons direct enthousiast.”

We geven de energie van servers een tweede leven

CEO van Blockheating, Jeroen Burks, vertelt hoe hij op het idee kwam om warmte te hergebruiken. “De openhaard die we vroeger thuis hadden vond ik prachtig. Het knisperende hout, de hete vlammen. Maar tegelijkertijd vroeg ik me af waarom zoveel warmte van onze openhaard rechtstreeks omhoog de buitenlucht in verdween.”

Jeroen had hier een waardevolle gedachte te pakken. Want een openhaard is inderdaad behoorlijk inefficiënt. Slechts twintig procent van de warmte komt daadwerkelijk in het huis terecht. De rest wordt gestookt voor de vogels op het dak.

Om die reden vroeg Jeroen zich af of ongebruikte warmte niet beter ingezet kon worden.

Servers zoeken verkoeling

Alle informatie die jij op het internet creëert – foto’s, bestanden, video’s – verdwijnen niet ergens in ‘de cloud’. Er is geen magische wolk die alle informatie ter wereld veilig voor je bewaart. Het zijn de datacenters waar je deze data kunt vinden. En die centra hebben koeling nodig, want er komt bijzonder veel warmte vrij in een datacenter.

“Die warmte wordt nu actief gekoeld met koelinstallaties”, legt Jeroen uit. Sommige ondernemers zijn al een stapje verder en gebruiken koude buitenlucht om de servers te koelen, maar ook dat is nog niet zo duurzaam.

Zoeken naar afnemers

Jeroen ging op zoek naar bedrijven aan wie hij de opgewekte warmte mogelijk kwijt kon. “We hebben daarvoor een CO2-geoptimaliseerde IT-infrastructuur opgezet. We zoeken nu actief naar afnemers van restwarmte. Door onze samenwerking met LIOF konden we ons eerste prototype bij een tuinder bouwen. Inmiddels zijn de eerste commerciële partijen aangehaakt die de vrijgekomen warmte van datacenters gebruiken om hun kas te verwarmen. Daar doen we het voor. ”

One man’s trash is another man’s treasure

“Door het gebruik van Blockheating dragen we bij aan een duurzamere samenleving. Daarnaast bereiken we nog andere mooie effecten. Datacenters worden bijvoorbeeld dichter bij de eindgebruiker van de warmte geplaatst, zodat dataverwerking een stuk lokaler wordt. Dat brengt de snelheid omhoog en de kosten omlaag.”

Jeroen heeft verder gekeken dan zijn eigen omgeving. Hij heeft verbindingen gemaakt tussen vraag en aanbod. Dat is dan ook iets wat hij andere ondernemers aanraadt: “Toon meer interesse in de processen van andere ondernemers. One man’s trash is another man’s treasure.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.