Levensmiddelen

“Er komt ook nog een generatie na ons”

CO2-besparing
30%
Aantal genomen maatregelen
5

Welke maatregelen heeft Bakkerij Fuite genomen?

Rijskasten omgebouwd
CV-ketels vervangen
Nieuwe gasbranders
Kneedmachines omgebouwd
Vraag gestuurde productie van brood

Bakkerij Fuite denkt graag aan de volgende generatie
De bakkersbranche is volgens Klaas Fuite vrij conservatief. Toch besloot hij het voortouw te nemen en zijn hele bedrijfsvoering onder de loep te nemen. Want vanuit de morele verplichting, wil hij voedsel- en energieverspilling tegengaan. En dat dit ook financiële voordelen met zich meebrengt, is inmiddels ook duidelijk.

Apeldoorn is een groene gemeente

“Voor mij scheelt het enorm dat Apeldoorn een groene gemeente is die meedenkt met ondernemers. We zijn bijvoorbeeld sinds 2006 al verplicht om een milieu jaarrapport in te dienen, waarin we omschrijven hoeveel energie we verbruiken met ton eindproducten, maar ook de afvalstroom die daardoor wordt veroorzaakt.”

“Na 2011 zijn we echt aan de slag gegaan met een ambitieus plan. We wilden namelijk onze ‘carbon footprint’ met 30% verlagen in 6 jaar. Uiteindelijk bleek die mijlpijl al in 2016 bereikt te zijn, een jaar eerder. Los van het feit dat we daar ontzettend trots op waren, bleken we op die manier ook al compleet in lijn te liggen met de energie bespaarplicht. Die gegevens konden we bij wijze van spreken zo invullen.”

Ook andere branches bieden inspiratie

“Als bakker met een technische achtergrond, kan ik die kennis gebruiken om innovaties in het bedrijf door te voeren. Want wat dat betreft is de bakkerijbranche behoorlijk conservatief. Maar ik vind dat als je energiebesparing serieus neemt, je ook moet focussen op alle productieprocessen.”

“Om nieuwe inzichten te krijgen, heb ik mensen uit vooruitstrevende branches uitgenodigd om met mij mee te denken. En dat zorgde voor compleet nieuwe ideeën, omdat je zo heel anders naar je eigen processen gaat kijken. Dat is wat mij betreft ook advies aan andere ondernemers: blijf nieuwsgierig naar wat er beter kan.”

Pilot met rijskasten zeer succesvol

“Een goed voorbeeld van die innovaties zijn de rijskasten. Want voor de bevochtiging van brood gebruikten we eerst stoomketels die het water tot 100 graden verwarmden door het verbranden van gas. Om dat vervolgens weer af te laten koelen naar een constante temperatuur van 35 graden. Dat is echt bezopen. Op dit moment werken we met koudwaterverneveling voor het bevochtigen van het brood. De restwarmte van de compressorinstallatie wordt vervolgens gebruikt voor de verwarming van de rijskasten en de vloer.”

“De eerste resultaten van een pilot waren zo succesvol, dat we het jaar daarop alle rijskasten hebben omgebouwd. En die investering heeft zich binnen drie jaar al terugverdiend.”

Een kettingreactie als gevolg

“Na het ombouwen van de ijskasten ging het hard. We hebben aanpassingen gedaan in het ketelhuis, en we hebben daar nu drie kleine CV-ketels. Daarmee kunnen we veel sneller inspelen op de energiebehoefte. Ook hebben we nieuwe gasbranders in de oven die volledig te regelen, waardoor de waakvlam niet continu aan hoeft te staan. Vervolgens hebben we de kneedmachines frequentiegeregeld ingesteld, waardoor ze niet alleen maar aan of uit kunnen. Door deze aanpassingen worden pieken in het stroomverbruik voorkomen en het net daarmee minder belast. Omdat we niet alleen keken naar energiebesparing, maar naar alles wat energie verbruikt, zijn er inmiddels ook enkele hele effectieve oplossingen bedacht.”

Duurzaamheid weegt zwaarder dan winstmaximalisatie

“Op dit moment kijken we nog steeds naar nieuwe energiebesparende technieken. Zonnepanelen bijvoorbeeld, maar ook warmteterugwinning en zelfs afvalreductie. Daarbij speelt preventie een belangrijke rol. Dankzij data-analyses zien we hoeveel vraag er is naar bepaalde producten, zodat wij onze productie daarop aanpassen. Verspilling is namelijk één van de grootste problemen van onze tijd. Als ondernemer voel ik mij verantwoordelijk voor de toekomst van toekomstige generaties. Sterker nog: dat is voor mij belangrijker dan winstmaximalisatie en aandeelhoudersbelangen.”

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Bandenspecialisten

Banden- en wielenbranche brengt energiebesparing op spanning

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.