Levensmiddelen

“Wij hebben een energieverbruik om trots op te zijn”

Van huurpand naar eigendom

Cees de Jong besloot het huurpand van Bakkerij de Jong na 33 jaar over te kopen van de verhuurder. “We wilden een bakkerij zijn met een laag energieverbruik en een duurzaam karakter. Daarnaast wilde ik het allerbeste brood bakken.” Het oude pand was daar niet meer geschikt voor, dus was een grootschalige verbouwing noodzakelijk.

Welke maatregelen heeft Bakkerij de Jong genomen?

Nieuwe ovens
Led-verlichting
Isolatiemateriaal
Dubbel glas
Nieuwe koelapparaten

Extern advies levert geld op

“Voordat ik begon met verbouwen was ik nog niet op de hoogte van alle fiscale voordelen. Een ovenleverancier vertelde mij toen dat er een fiscaal voordeel zit op energiezuinige ovens. Toen ik dat hoorde, besloot ik zoveel mogelijk energiezuinige apparatuur te zoeken. Het bureau dat mij adviseerde was gespecialiseerd in investerings- en innovatiesubsidies en heeft vervolgens de Energie Investeringsaftrek (EIA) voor mij aangevraagd.”

Extra maatregelen

De EIA subsidie wordt bij Bakkerij de Jong niet alleen gebruikt voor de ovens. Ook andere energiebesparende maatregelen vallen onder deze regeling. Zo ook de led-verlichting, isolatiemateriaal, dubbel glas en de koelapparaten. “Die laatste zijn overigens vooral te vinden in supermarkten. Dat wij zulke zuinige koelapparaten hebben is best wel bijzonder.”

Fiscale voordelen

“Het kopen van nieuwe apparatuur is trouwens niet alleen maar voordelig vanwege het fiscale voordeel bij aanschaf. Ook de onderhoudskosten zijn beduidend lager. In een ouder apparaat kan je zo tienduizend euro betalen voor een gaslek, terwijl dat bij onze apparaten een stuk lager is.”

Beperkte CO2-uitstoot

“Ik kan andere ondernemers en mkb’ers zeker aanraden om ook gebruik te maken van de EIA subsidie”, zegt Cees. “In dat geval beperk je de uitstoot van CO2, je hebt gloednieuwe apparaten en je bent goedkoper uit. Regel het wel op tijd, om problemen te voorkomen. Je moet RVO namelijk binnen drie maanden na het geven van de uiteindelijke opdracht informeren over de energiebesparende maatregelen.”

Bron: RVO

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Hoe gaat het met… De Noord-Hollandse Bierbrouwerij (Uitgeest)

Interview

Duurzame glascoating: energie-efficiëntie, gezondheid voor de mens en CO2 reductie in één

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.