Horeca

“Wij hebben duurzaamheid omarmd”

Aantal genomen maatregelen
10+
Totale energiebesparing
50%

Duurzaam en historisch

Het unieke Hotel Jakarta opende zijn deuren in 2018. Gebouwd op Java Eiland in Amsterdam, en geheel in Jakartaanse stijl, spat de geschiedenis en het vakantiegevoel van dit hotel af. Maar daar is het niet bij gebleven. Vrijwel alle energiebesparende maatregelen die je kunt bedenken, zijn hier gebruikt. DEB ging in gesprek met Nico Evers, General Manager van Hotel Jakarta.

Welke maatregelen heeft Hotel Jakarta genomen?

Zonnepanelen op het gehele dak
Warmte- koudeopslag
Led-verlichting
Vloerkoeling en -verwarming
Regenwateropslag
Tropische binnentuin

Verduurzaming is hier omarmd 

Duurzaamheid en verminderd energieverbruik zit hier niet alleen in het gebouw. Het leeft ook onder het personeel, en uiteraard doet Nico zelf ook mee. Met de lift naar de 8e verdieping? Nee hoor. Nico daagt mij uit om gewoon met de trap te gaan. Energiebesparing gaat hier niet alleen om investeren in middelen, maar net zo goed om gedrag. 

Ook heeft Hotel Jakarta een enorme lijst met energiebesparende maatregelen ingebouwd. Zo kun je denken aan onder andere zonnepanelen, warmte- en koude opslag, vloerkoeling en vloerverwarming, recyclebare kleding van het personeel, slechts 72 Watt aan LED-verlichting per kamer, sprinklertank met regenwateropslag en een prachtige binnentuin die zowel koelt als verwarmt.  

Daarnaast is 20% van het beton gerecycled en zijn bepaalde vloeren van bamboe gemaakt – een zeer snel groeiende grassoort die enorm veel CO2 opneemt. 

Energierekening misschien wel 50% hoger zonder maatregelen 

Omdat Hotel Jakarta een uniek hotel is met zoveel verschillende energiebesparende maatregelen, is het moeilijk om precieze bedragen te noemen. Toch geeft Nico aan dat het hotel zonder al deze middelen, misschien wel 50% meer kwijt zou zijn aan energie.  

De zonnepanelen op het dak leveren bijvoorbeeld al 14% van de stroombehoefte in het hotel. Dat levert voor een hotel met 200 kamers, een restaurant, café, bakkerij en wellness dus behoorlijk wat winst op.  

Andere bedrijven gebruiken ons als inspiratie 

“Omdat wij duurzaamheid zo hoog in het vaandel hebben staan, worden we ook opgemerkt door andere bedrijven. Zo zijn hier bijvoorbeeld commercials opgenomen van Bamigo, maar komen ook bedrijven als L’oreal of Rituals naar ons hotel om product lanceringen te doen, waar dan tientallen influencers bij aanwezig zijn.” 

“Dit zijn allemaal extra voordelen van verduurzaming waar veel ondernemers nog niet echt over nadenken. Duurzaamheid stopt niet bij energiebesparing en kostenbesparing. Soms levert het gewoon echt geld op door verduurzaming serieus te nemen.”  

Iedereen moet verantwoordelijkheid nemen, óók ondernemers 

“We moeten de wereld uiteindelijk ook weer goed achterlaten voor een volgende generatie. En dat kan alleen als iedereen meedoet. Ook ondernemers moeten dus hun verantwoordelijkheid nemen in dit proces van verduurzaming. Ik adviseer andere ondernemers om gewoon van start te gaan, omdat er tal van voordelen hangen aan verduurzaming.” 

Ook aan de slag?

Met DEB kunnen MKB-ondernemers op een praktische, begrijpelijke en kosteneffectieve manier energiebesparende maatregelen nemen. Ook als er geen sprake is van verplichting vanuit de overheid, helpt de platform bij flinke besparingen. Het kan gaan om duizenden euro’s per jaar. In de platform vind je onder andere:

  • Alle (verplichte) maatregelen
  • Energiebesparingsopties in verschillende prijsklassen
  • Advies over keuzes, timing en subsidies
  • Gecertificeerde leveranciers per maatregel
  • Inzicht in planning, uitgaven en opbrengsten
Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Meten is weten

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.