Interview

40% besparen op elektra is niet eens het belangrijkst

Commercieel directeur Djimmer van der Weerd van relatiegeschenkenbedrijf P&P Projects vindt de 40% besparing op elektra eigenlijk niet eens het allerbelangrijkst. Verduurzamen gaat veel verder dan kostenbesparing op energie. De ambitie is duidelijk: CO2-neutraal eind 2022. Hoe hij dat doet?

‘De wens tot verduurzamen is onderdeel van onszelf’, legt hij uit. ‘We kijken naar ons pand, naar hoe we met elkaar werken en naar de producten die we leveren.’ TL-buizen branden al lang niet meer. Ze zijn vervangen door hoogwaardiger verlichting. De luxaflex wordt omhoog getrokken om meer daglicht binnen te laten. Op het dak liggen zonnepanelen en na aanpassing van de dakconstructie worden er dat nog meer. Dat staat voor volgend jaar op het programma. Eind 2022 moet P&P dan CO2-neutraal zijn.

Hulp

Bij de energietransitie kreeg de onderneming hulp van een gespecialiseerd bureau. De vragen waren simpel maar indringend: wat is je energiebehoefte, waar kan het energieverbruik lager en hoe kun je zelf elektriciteit opwekken? Energielekken werden onder de loep genomen. Er kwam een deursluis bij de ingang. Het pand heeft energielabel A. Mooi, zou je zeggen, maar voor Van der Weerd niet voldoende. Het moet naar A+ en het liefst A++.

Gevraagd naar zijn motivatie is het antwoord heel persoonlijk. ‘Ik ben vader van kinderen. Zorg voor de wereld is belangrijk. We moeten daar met elkaar op letten.’

Duurzaamheid

P&P Projects neemt het thema duurzaamheid nadrukkelijk mee in het productaanbod. ‘Ik ben heus geen wereldverbeteraar’, zegt Van der Weerd realistisch, ‘onze producten zijn geen primaire levensbehoefte, maar juist daarom willen we dat ze zo duurzaam mogelijk zijn.’ Hij gaat daarover ook het gesprek aan met zijn klanten. Dat gaat verder dan de producten zelf. Hij geeft een simpel voorbeeld. ‘Producten worden per stuk goedkoper als je er meer bestelt. De neiging is om er dan extra te bestellen. Ik vraag altijd nadrukkelijk hoeveel er nodig zijn en het daarbij te laten.’

Gerecycled plastic

Voor duurzame relatiegeschenken heeft het bedrijf zelfs een afzonderlijke website ingericht. Nieuw in het assortiment is een waterfles van suikerruit. Als het toch plastic moet zijn, dan alleen gerecycled plastic. ‘Dat is wat anders dan recyclebaar plastic’, beklemtoont hij. ‘Dat klinkt mooi, maar is het niet. Het eerste is duurzaam, bij het tweede is dat maar zeer de vraag’. Volgens Van der Weerd hoeft duurzaam niet eens duurder te zijn. Dat klanten hem uitdagen, is alleen maar goed. ‘Daarmee houden we onszelf en de toeleveranciers scherp.’ Het gaat om een bewuste keuze. Als er een duurzaam alternatief is, moet je daarvoor kiezen, is zijn boodschap.

Elektrisch rijden

In dat kader heeft P&P ook naar de eigen auto’s gekeken. Energieklasse A was al jaren de eis, maar nu is het tijd om over te schakelen op elektrisch rijden. Daarbij is gekozen naar een logisch moment, passend bij de bedrijfsplannen en financiering. Nog voor eind van dit jaar staat een elektrische Kia voor de deur.

Op het vlak van bewustwording wil het bedrijf een voortrekkersrol vervullen. Het is de aanjager op het bedrijventerrein om mee te doen aan Clean Up Day, het opruimen van zwerfafval. ‘Beter is het natuurlijk als we veel bewuster omgaan met materialen’, zegt Van der Weerd.

Tip

Heeft hij nog een tip voor collega’s? Zeker. En ook een oproep aan overheden ‘Laat je als ondernemer begeleiden. Zoek naar begeleiding die past bij wat je wilt bereiken. Informeer bij anderen of laat je voorlichten. Verder pleit ik ervoor dat gemeenten bedrijven aanmoedigen en begeleiden bij de transitie naar duurzamer werken. Wij hebben daar goede ervaringen mee opgedaan, hier in Groningen. Samen kom je verder.’

DEB helpt je geld te besparen op je energierekening

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Delicia ontkoppelt van gas: 30% energiebesparing

Interview

Dubbele winst met groen werkgeluk

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.