Mobiliteit

“We besparen nu €100.000,- in 10 jaar tijd!”

Totale investering
€35.000
Terugverdiend in
2 jaar
Besparing in 10 jaar
€100.000

Welke stappen hebben wij genomen

Renovatie van het dak
Extra dak isolatie
Van TL naar LED verlichting

Van hobby naar succesvol bedrijf
Ruim 30 jaar geleden begon Gerrit Jonkers in zijn garage thuis met klussen aan BMW’s en Mini’s. Wat destijds als hobby begon, is inmiddels uitgegroeid tot een succesvol bedrijf dat in zijn moderne vorm zichtbaar meegegroeid is met de tijd.

Verouderd pand

Maar het pand waarin zij sinds 1998 zitten, was niet echt meegegroeid met de tijd. Daar was sinds de koop namelijk niet veel meer aan gedaan. Totdat een lekkend dak roet in het eten gooide en vervangen moest worden. Een jaar na die renovatie kreeg Gerrit de verrassing van zijn leven. Er werd ineens 10.000 euro teruggestort van zijn energieleverancier. Een enorm bedrag, en ook een leuk cadeautje, zo vindt hij zelf.

Een lekkend dak

Voor Gerrit Jonkers stond energie besparen niet altijd hoog op de agenda. “Ik was druk bezig met het bedrijf en op een gegeven moment begon het dak te lekken. We hebben toen maar direct besloten om de asbest te laten verwijderen, en er een nieuw dak op te laten leggen, inclusief dikke isolatie. Ja, en als je zo’n mooi nieuw dak hebt, dan kun je natuurlijk niet die oude TL-bakken weer terughangen.

Het ging om het dak en plafond boven de showroom, dus dat moet er natuurlijk wel goed uitzien. We hebben daarom alle TL-bakken vervangen voor LED. In totaal ging het om zo’n 140 lampen TL-lampen. De gehele investering voor de showroom kwam neer op zo’n 35.000 euro.”

100.000 euro besparen in 10 jaar tijd

Dat energie besparen soms eenvoudiger is dan gedacht, kan Gerrit bevestigen. “We hadden er eigenlijk helemaal niet bij stilgestaan dat we energie aan het besparen waren. Ja, we merkten wel wat aan de kachel. Want die kon iets minder hoog, en ook op de zolder voelde je dat er geen wind meer waaide. Toch waren we er ons niet echt bewust van. Totdat we de eindafrekening kregen van de energieleverancier.

We kregen ineens 10.000 euro terug! Dat was echt even schrikken. Dat betekent namelijk dat we de investering al binnen vier jaar helemaal terugverdiend hebben. In tien jaar besparen we gewoon 100.000 euro op de energierekening. Dat is echt veel geld.”

Besparingen worden nog groter

Ondanks de al enorme besparingen door het aanpakken van de showroom, houdt Gerrit het niet bij één ruimte. “Vorig jaar hebben we ook de TL-bakken in de werkplaats vervangen voor LED. Ook daar ging het om zo’n 140 lampen. Daar moeten we nog zien wat het precies oplevert, maar naar verwachting zullen de besparingen ook in die ruimte groot zijn.

Daarbij zijn we ook nog aan het kijken naar zonnepanelen of andere energiebesparende mogelijkheden. Nu hebben we als ondernemer namelijk nog de mogelijkheid om subsidie te krijgen, dus maak ik daar zoveel mogelijk gebruik van.”

Advies aan andere ondernemers

Voor Gerrit kwam zijn energiebesparing vooral als een verrassing. De renovatie van het dak was namelijk toch al nodig. Toch heeft hij ook nog wat advies voor andere ondernemers. “Waar je kunt besparen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Verlichting: altijd doen. Dat is namelijk heel makkelijk en de besparingen zijn best groot. Daarnaast kan isoleren ook echt een grote besparing opleveren, zeker in een groot of oud pand.

Als je zoiets kunt financieren, is dat het ook wel echt waard. Het is anders gewoon zonde om zoveel geld weg te gooien.”

Ook aan de slag?

Met DEB kunnen mkb-ondernemers op een praktische, begrijpelijke en kosteneffectieve manier energiebesparende maatregelen nemen. Ook als er geen sprake is van verplichting vanuit de overheid, helpt de platform bij flinke besparingen. Het kan gaan om duizenden euro’s per jaar. In de platform vind je onder andere:

  • Alle (verplichte) maatregelen
  • Energiebesparingsopties in verschillende prijsklassen
  • Advies over keuzes, timing en subsidies
  • Gecertificeerde leveranciers per maatregel
  • Inzicht in planning, uitgaven en opbrengsten

Deel dit verhaal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Lees nog meer inspirerende verhalen!

DEB houdt je op de hoogte door actuele informatie, artikelen en nieuwsberichten over energiebesparing.

Interview

Meten is weten

Adviesbureau

Jeroen Sloof van Bureau Bos: “We moeten denken in oplossingen.”

Adviesbureau

‘Ons doel was om de markt transparantie te bieden op het gebied van energie-inkoop’

Alle maatregelen op een rij

Energiebesparing kan eenvoudiger en duurzaamheid hoeft niet altijd geld te kosten, zolang je maar de juiste keuzes maakt. Graag helpen wij jou bij die keuzes. Bekijk in één overzicht welke energiebesparende maatregelen jouw bedrijf kan nemen.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.