Netcongestie & samenwerking
De energietransitie is in volle gang. Dat zorgt ook voor aanpassingsproblemen. Hoe ga je om met krapte op het energienet: de zogenaamde netcongestie? En welke kansen biedt het om samen te werken?
Ondernemen op een druk stroomnet
Netcongestie, oftewel het volle stroomnet, is een groeiend probleem dat steeds meer bedrijven raakt. Door de snelle toename van duurzame energiebronnen en de stijgende vraag naar elektriciteit, is het stroomnet in sommige regio’s overbelast.
Dit kan gevolgen hebben voor mkb-ondernemers die willen uitbreiden of verduurzamen, omdat ze soms geen of beperkt toegang krijgen tot extra capaciteit op het elektriciteitsnet.
Voor veel mkb-bedrijven kan netcongestie een obstakel vormen bij investeringen in bijvoorbeeld zonnepanelen of elektrische voertuigen. Om dit probleem aan te pakken, werkt de overheid samen met netbeheerders aan het uitbreiden en slimmer gebruiken van het stroomnet.
Door innovatieve oplossingen en slimme technieken kunnen bedrijven toch blijven verduurzamen en groeien, ondanks de huidige beperkingen. DEB houdt mkb-ondernemers op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom netcongestie en de kansen die dit biedt.
Bekijk hoe de experts Ruben en Ernst omgaan met netcongestie.
Vraag het de expert
Maak kennis met Ernst Kronenburg,
DEB-expert Energiemanagement.
Als directeur/eigenaar van Kronenburg Techniek – een derde generatie familiebedrijf (Houten) – heeft Ernst Kronenburg een passie voor techniek, nieuwe technieken, innovaties, slim energieverbruik en AI-oplossingen.
Kronenburg Techniek verzorgt de complete levering van kwalitatief hoogwaardige en gecertificeerde technische installaties aan industrie, gebouwen, de gezondheidszorg en het onderwijs. Het bedrijf is sterk gespecialiseerd in smart energy solutions.
Als onafhankelijk DEB-expert deelt Ernst Kronenburg op DEB.nl zijn adviezen op het vlak van energiemanagement.
Netcongestie treedt op als de vraag naar of het aanbod van elektriciteit groter is dan de hoeveelheid die het elektriciteitsnet kan transporteren. Dit leidt tot een overbelasting van het elektriciteitsnet, waardoor het niet meer mogelijk is om elektriciteit te leveren of terug te leveren. Je kunt het zien als een file op het elektriciteitsnetwerk. Dit heeft met name gevolgen voor de elektriciteitsvoorziening van grootzakelijke verbruikers.
Netcongestie kan impact hebben op verschillende aspecten binnen je bedrijfsvoering zoals bijvoorbeeld:
- Hogere energiekosten tijdens piekuren.
- Beperkingen voor uitbreiding en groei.
- Verminderde betrouwbaarheid door spanningsschommelingen en stroomuitval met als mogelijk gevolg:
- Verlies van data door tijdelijke stroomuitval.
- Risico voor operationele activiteiten.
In sommige regio’s in Nederland is de drukte op het elektriciteitsnet groter dan in andere regio’s. Op de capaciteitskaart van Nederland zie je voornamelijk rode en oranje gebieden wat aangeeft dat netcongestie wijdverspreid is. Zowel voor de aanvoer als het terug leveren van stroom.
Netcongestie kan leiden tot diverse problemen zoals hogere energiekosten, schade aan het net waardoor spanningsschommelingen en stroomuitval mogelijk is, minder kunnen verduurzamen, niet kunnen terug leveren van stroom, minder uitbreiding van capaciteit en processen of het niet kunnen verhuizen naar een andere locatie.
De oplossing op korte en middellange termijn is dat je zelf als ondernemer aan de slag gaat met netcongestiemanagement. Dat begint vaak met kijken waar je kunt besparen of met te gaan ‘flexen’. Voor ‘flexen’ gaan we even terug naar de vergelijking van het energienet met een snelweg. In de spits is het druk, maar als je na de ochtendspits rijdt is de kans groter dat je zonder files op je bestemming aankomt. Dit geldt ook voor elektriciteit. ‘s Nachts verbruiken bedrijven over het algemeen veel minder stroom, waardoor het juist dan aantrekkelijker is om bijvoorbeeld robots te laten werken, processen te laten draaien waar weinig tot geen mensen voor nodig zijn en om elektrische auto’s op te laden.
Kijk voor een scala aan mogelijkheden wat je zelf kunt doen en wat je met andere bedrijven samen kunt doen op Ondernemen.nl.
De website ondernemen.nl/netcongestie van VNO-NCW en MKB-Nederland biedt veel praktische informatie: hoe je zelf aan de slag kan, inspirerende verhalen van ondernemers, waar bijeenkomsten zijn over netcongestie en maakt duidelijk welke knelpunten en behoeftes ondernemers ervaren en hoe die worden ingebracht bij overheden en netbeheerders.
Netbeheerders maken afspraken met bedrijven die aanzienlijke hoeveelheden stroom verbruiken over het verminderen van hun stroomgebruik tijdens piekmomenten. Ook investeren netbeheerders fors in de uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet om vraag en aanbod aan te kunnen. Echter, dat gaat voorbij 2030 duren voordat de vraag aan transport van stroom weer een beetje past bij de capaciteit van het net.
We blijven ook verduurzamen dus de kans dat het stroomnet de vraag aan transport (afname en terug leveren gaat over hetzelfde net) ook voorbij 2030 echt aankan is de vraag. Zelf actie ondernemen is dus altijd de beste oplossing.
Het Landelijk Actieplan Netcongestie (LAN), richt zich op het versnellen van de versterking van het elektriciteitsnet, het slim benutten ervan en het stimuleren van flexibel energieverbruik. Deze energietransitie vraagt om betrokkenheid van alle gebruikers.
Kijk voor een scala aan mogelijkheden wat je zelf kunt doen en wat je met andere bedrijven samen kunt doen op Ondernemen.nl.
De website ondernemen.nl/netcongestie van VNO-NCW en MKB-Nederland biedt veel praktische informatie: hoe je zelf aan de slag kan, inspirerende verhalen van ondernemers, waar bijeenkomsten zijn over netcongestie en maakt duidelijk welke knelpunten en behoeftes ondernemers ervaren en hoe die worden ingebracht bij overheden en netbeheerders.
Zelf een vraag stellen?
Stel direct je vraag aan onze DEB-expert Ruben. Wat wil jij weten over slim energie verbruik?
eBook ‘Eerste hulp bij netcongestie’
Het elektriciteitsnet heeft zijn maximale capaciteit bereikt waardoor er files ontstaan. Hoe ga je hiermee om?
- Beter benutten van de capaciteit
- Slimmer omgaan met vraag en aanbod
- Energieopslag en energie besparen
Advies op maat van een MKB Energieadviseur
Kun je hulp gebruiken bij energiek ondernemen? Onze adviseurs helpen je graag.
- Advies op maat
- Hulp bij uitvoering
- Assistentie bij aanvraag subsidies
- Fiscaal voordeel over de investeringskosten met de Energie-investeringsaftrek (EIA)