Alle maatregelen op een rij

We zijn goed op weg met energiebesparing. En tegelijkertijd moet en kan het nog beter. Daarom heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) de energiebesparende maatregelen voor ondernemers aangescherpt.

Om het overzichtelijk te houden hoe je binnen jouw bedrijf energiebesparend en duurzaam kunt ondernemen zijn er door de overheid Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) opgesteld. Deze maatregelenlijst staan onderverdeeld in drie categorieën: Gebouwen, Faciliteiten en Processen. 

Let op: de Erkende Maatregelenlijst die op deze pagina weergegeven wordt, is de voorgenomen lijst met maatregelen. Over enkele weken wordt de definitieve regeling gepubliceerd.

Op de hoogte
blijven?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang nieuws en kennisartikelen over duurzame energiebesparing.

Kies je categorieën

Filter aan de hand van deze drie hoofdcategorieën (gebouwen, faciliteiten en processen) en subcategorieën welke maatregelen op jouw onderneming van toepassing zijn.

Bekijk de maatregelen

Bekijk per (sub)categorie de voorgestelde maatregelen. Vervolgens bepaal je per (sub)categorie of desbetreffende maatregelen relevant zijn voor jouw bedrijf. Hierdoor krijg je overzicht hoe jouw bedrijf aan de Energiebesparings- en Informatieplicht kan voldoen.

Geen informatieplicht?

Val je als ondernemer buiten de informatieplicht maar wil je ook weten hoe je energiebesparend kunt ondernemen. Dan kun je dezelfde stappen doorlopen.

Wel informatieplicht?

Wanneer jouw bedrijf een energieverbruik van boven de 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas (equivalent) heeft, dan moet je voldoen aan de Informatieplicht Energiebesparing. Let op; de code die is weergegeven achter de uitleg van de maatregelen (bijvoorbeeld GB1) correspondeert met de informatie die je voor 1 december 2023 moet rapporteren via het e-Loket van RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland).