Maatregel

Vervang wandarmaturen met spaarlampen door LED- armaturen

Wandarmaturen zijn lampen die aan de muur zijn bevestigd, zoals bijvoorbeeld buitenverlichting. LED-verlichting verbruikt (veel) minder energie dan spaarlampen. LED produceert minder warmte, en werkt daardoor zeer efficiënt. Bijkomend voordeel: LED-lampen gaan langer mee. Je hoeft ze minder vaak te vervangen.

Advies van de energieadviseur

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor de verlichting. Niet iedere fitting en elk vermogen is direct geschikt voor een LED lamp. Vervang als het nodig is de gehele armatuur.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Beoordeel je lichtplan. In veel gevallen zijn er meer lichtpunten in gebruik dan nodig is.

Een spaarlamp is een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging. Ze  stoten energie uit in de vorm van uv-straling. Als de straling tegen een fluorescerend poeder aankomt ontstaat licht.

Er zijn diverse soorten spaarlampen. In de meeste gevallen zijn PL lampen in gebruik; dit zijn 4 kleine TL-buisjes bij elkaar. Je bespaart veel energie door deze lampen te vervangen door LED verlichting.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting. Daar staat tegenover dat LED verlichting minder energie verbruikt. Ook is de levensduur (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar.

De wet

Er zijn wandarmaturen met spaarlampen voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.