Maatregel

Vervang wandarmaturen met spaarlampen door LED- armaturen

Wandarmaturen zijn lampen die aan de muur zijn bevestigd, zoals bijvoorbeeld buitenverlichting. LED-verlichting verbruikt (veel) minder energie dan spaarlampen. LED produceert minder warmte, en werkt daardoor zeer efficiënt. Bijkomend voordeel: LED-lampen gaan langer mee. Je hoeft ze minder vaak te vervangen.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een spaarlamp is een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging. Ze  stoten energie uit in de vorm van uv-straling. Als de straling tegen een fluorescerend poeder aankomt ontstaat licht.

Er zijn diverse soorten spaarlampen. In de meeste gevallen zijn PL lampen in gebruik; dit zijn 4 kleine TL-buisjes bij elkaar. Je bespaart veel energie door deze lampen te vervangen door LED verlichting.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting. Daar staat tegenover dat LED verlichting minder energie verbruikt. Ook is de levensduur (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor de verlichting. Niet iedere fitting en elk vermogen is direct geschikt voor een LED lamp. Vervang als het nodig is de gehele armatuur.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Beoordeel je lichtplan. In veel gevallen zijn er meer lichtpunten in gebruik dan nodig is.
De wet

Er zijn wandarmaturen met spaarlampen voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.