Maatregel

Vervang wandarmaturen met halogeenlampen door LED-armaturen

Wandarmaturen zijn lampen die aan de muur zijn bevestigd. Veel buitenverlichting is zo bevestigd, omdat de verlichting anders van te hoog moet komen. Halogeenlampen werken door het verhitten van een draadje in de lamp, waardoor licht wordt geproduceerd. Dit proces is erg inefficiënt, omdat veel van de energie wordt omgezet in warmte. LED verlichting verbruikt minder energie en is daarom besparend.

Advies van de energieadviseur

  • LED verlichting heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • Vervang het gehele armatuur, niet enkel de lichtbron.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar, naast het meestvoorkomende heldere licht.
  • Beoordeel je lichtplan, mogelijk kunnen er minder lampen geplaatst worden.

Halogeenlampen werken door het verhitten van een filament in de lamp, waardoor licht wordt geproduceerd. Dit proces is erg inefficiënt, omdat veel van de energie wordt omgezet in warmte in plaats van licht. LED verlichting werkt door het doorlaten van elektriciteit door een halfgeleider. Dit proces is veel efficiënter dan het verhitten van een filament. Er wordt dus veel energie bespaard. Deze lamp hangt aan de muur en straalt met het licht omlaag, naar het buitenterrein.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verlichting verbruikt aanzienlijk minder energie en de levensduur is veel langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing in onderhoud en vervanging van de lampen.

De wet

Er zijn wandarmaturen met halogeenlampen voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.