Maatregel

Vervang vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL-buizen of spaarlampen door LED-armaturen

Vluchtwegaanduidingen zijn verlichte bordjes die de richting aangeven die u moet volgen bij calamiteiten. Deze lampen branden in de praktijk continu en moeten dus zo min mogelijk energie verbruiken. Ledverlichting is daarom een energiezuinige keuze.
Vluchtwegaanduiding

Advies van de energieadviseur

  • Vluchtwegaanduidingen zijn in zijn geheel te vervangen; dit is de eenvoudigste oplossing. Soms kan de lamp in de armatuur omgebouwd of vervangen worden.
  • Vluchtwegaanduidingen maken voor de noodverlichting gebruik van een accu bij stroomuitval. Deze accu’s gaan ongeveer 5 jaar mee, daarmee is dat het juiste moment voor vervanging.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk de warmte goed kwijt te kunnen. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.

Vluchtwegaanduidingen zijn vaak verlicht met TL verlichting.

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Fluorescentielampen zijn aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof, gevuld met een edelgas. De gasontlading ontstaat door de elektroden aan beide zijden van de buis en geeft zo de warmte af. Er wordt ultraviolet licht uitgezonden en dat wordt door de fluorescerende stof omgezet in zichtbaar licht.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

Vanaf €20 zijn deze vluchtwegaanduidingen beschikbaar. De meerkosten voor LED zijn bij vervanging erg klein, omdat de accu’s het grootste gedeelte van de investering zijn. De gemiddelde terugverdientijd is in dat geval minder dan 1 jaar.

De wet

Er zijn vluchtwegsignaleringsarmaturen met TL-buizen of spaarlampen aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.