Maatregel

Vervang TL8-buizen door LED-buizen

In bedrijfshallen is vaak TL-verlichting aanwezig. Veel TL-verlichitng heeft een hoog vermogen en wordt warm. Het soort lamp staat op de TL buis zelf. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en wordt er stroom bespaard.
Conventionele TL (boven) en led

Advies van de energieadviseur

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen, bestaande armaturen kun je voorzien van LED retrofit of je kunt armaturen ombouwen.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang TL8-buizen door LED-armaturen als ze minimaal 6 uur per dag branden.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk de warmte goed kwijt te kunnen. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel meer licht dan TL en daarmee is 1-op-1 vervangen niet nodig. Bespaar dus op het verbruik van de lamp, maar ook op het aantal lampen.

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Fluorescentielampen zijn aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof, gevuld met een edelgas. De gasontlading ontstaat door de elektroden aan beide zijden van de buis en geeft zo de warmte af. Er wordt ultraviolet licht uitgezonden en dat wordt door de fluorescerende stof omgezet in zichtbaar licht. Er zijn verschillende generaties TL buizen. Bijvoorbeeld de T5 verlichting, deze heeft een ander soort gas en een hogere lumen/watt verhouding. Dit betekent meer licht met minder energie. Het type lamp staat aangeduid op de lamp. Vervang de TL8 buizen door LED.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar is interessant omdat de energiekosten aanzienlijk lager zijn en de levensduur veel langer is. De terugverdientijd varieert van van 2 tot 10 jaar.

De wet

Armaturen met TL8-buizen, met of zonder starter zijn aanwezig.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor toepassing van LED-buizen.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.600 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.