Maatregel

Vervang TL8-buizen door LED-buizen

In bedrijfshallen is vaak TL-verlichting aanwezig. Veel TL-verlichting heeft een hoog vermogen en wordt warm. Op de TL-buis staat aangegeven welk type in gebruik is. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
Conventionele TL (boven) en led
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

TL-verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Er zijn verschillende generaties TL-buizen zoals TL5 en TL8. Op de TL-buis staat aangegeven welk type in gebruik is.

In alle gevallen geldt: vervang de TL-buizen door LED. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED-verlichting verbruikt (aanzienlijk) minder energie en de levensduur is (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen. Je kunt ook bestaande armaturen ombouwen, voorzien van LED-retrofit.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang TL8-buizen door LED-armaturen als ze minimaal 6 uur per dag branden.
  • LED heeft een lange levensduur. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft meer licht dan TL. Het is daarom niet nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
De wet

Armaturen met TL8-buizen, met of zonder starter zijn aanwezig.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor toepassing van LED-buizen.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.600 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.