Maatregel

Vervang T5-fluorescentiebuizen door LED-buizen

In bedrijfshallen is vaak TL-verlichting aanwezig. Veel TL-verlichitng heeft een hoog vermogen en wordt warm. Het soort lamp staat op de TL buis zelf. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en wordt er stroom bespaard.

Advies van de energieadviseur

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen, bestaande armaturen kun je voorzien van LED retrofit of je kunt armaturen ombouwen.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang T5-buizen door LED-armaturenals ze minimaal 120 uur per week branden.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk dat LED zijn warmte goed kwijt kan. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel meer licht dan TL en daarmee is 1-op-1 vervangen niet nodig. Bespaar dus op het verbruik van de lamp, maar ook op het aantal lampen.

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Fluorescentielampen zijn aan de binnenkant bedekt met een fluorescerende stof, gevuld met een edelgas. De gasontlading ontstaat door de elektroden aan beide zijden van de buis en geeft zo de warmte af. Er wordt ultraviolet licht uitgezonden en dat wordt door de fluorescerende stof omgezet in zichtbaar licht. Er zijn verschillende generaties TL buizen. Bijvoorbeeld de T5 verlichting, deze heeft een ander soort gas en een hogere lumen/watt verhouding. Dit betekent meer licht met minder energie. Het soort lamp is te vinden op de lamp. Vervang de T5 buizen door LED.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar is interessant omdat de energiekosten aanzienlijk lager zijn en de levensduur veel langer is. T5 zijn de zuinigste TL buizen, daarmee is de terugverdientijd wat langer. Deze bedraagt gemiddeld 4 jaar.

De wet

Er zijn armaturen met TL5-buizen aanwezig.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor de toepassing van LED-buizen.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 6.100 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.