Maatregel

Vervang stoom als middel voor ruimteverwarming

Het gebruik van stoom als ruimteverwarming is niet erg efficiënt. Het is daarom verstandig om te beoordelen of een andere vorm van verwarmen beter is. Denk hierbij aan een direct gestookte hoogrendement (HR)-heater of donkere stralers.
Stoom voor ruimte verwarming

Advies van de energieadviseur

  • Beoordeel zelf of de ruimte wordt wervarmd met stoom. Zoek een alternatief wanneer dit het geval is.
  • In dit geval is gas beter dan stoom. Elektra is niet fossiel en zelf op te wekken.
  • Een alternatief is makkelijk te realiseren. Je kunt enorme kostenbesparing realiseren. Bijvoorbeeld wanneer een ruimte niet geheel verwarmt moet zijn.

Het gebruik van stoom als ruimteverwarming is niet erg efficiënt omdat er op diverse plekken energie verloren gaat (straling, spui, condensaat, schoorsteen en leidingen). Kijk daarom ook naar andere vormen van verwarmen. Denk hierbij aan een direct gestookte hoog rendement of HR-heater, of donkere stralers. Deze alternatieven hebben betere rendementen omdat er geen transport van warmte plaatsvindt. Ze moeten wel goed geïnstalleerd worden. Je hebt een gasaansluiting nodig en een elektriciteitsvoorziening die kan worden hergebruikt. De rookgasafvoer kan direct door het dak heen.
Indien er gevaar ontstaat door de verbranding van het gas, dan is dit natuurlijk geen passend alternatief. Denk hierbij aan houtstof dat kan verbranden.

Financiële aspecten

Wanneer de stoomketel niet meer ingezet wordt voor verwarming, dan bespaar je op de kosten voor de stoomketel, (denk aan onderhoud en waterbehandeling). Installatie is erg afhankelijk van de complexiteit van de situatie.

De wet

De ruimteverwarming gebeurt met een met stoom gevoede luchtverhitter.

Er is een aansluitpunt voor gas aanwezig binnen een afstand van 50 m van de te verwarmen ruimte.

De huidige constructie en de elektriciteitsaansluiting kunnen worden hergebruikt (één-op-één vervanging van de huidige heaters).

Er zweeft geen brandbaar stof (zoals houtstof of andere organische stoffen) in de ruimte.3

De rookgasafvoer kan direct door het dak gerealiseerd worden.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.