Maatregel

Vervang plafondspots met spaarlampen door LED-spots

Maak je gebruik van plafondspots met een spaarlamp? Stap dan over op LED-verlichting. Bij het gebruik van spaarlampen komt warmte vrij. Zo gaat onnodig energie verloren. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder elektriciteit.
Retrofitlampen

Advies van de energieadviseur

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor LED verlichting, niet elke fitting en elk vermogen kan direct door een LED lamp vervangen worden.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Beoordeel je lichtplan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vervang de spots als ze meer dan 65 uur per week branden.

Spaarlampen verbruiken onnodig veel energie. Bij deze lampen wordt elektriciteit niet alleen omgezet in licht, maar ook in warmte. Dit is geen efficiënt proces. Een overstap naar LED-verlichting zorgt daarom voor een grote besparing. Ook dalen de kosten van onderhoud voor je organisatie. LED-verlichting gaat langer mee dan spaarlampen.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verbruikt aanzienlijk minder energie. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing te realiseren in onderhoud en vervanging van de lampen.

De wet

Er zijn plafondspots met spaarlampen (CFL of PL) aanwezig.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: bij meer dan 3.300 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.