Maatregel

Vervang pendelarmaturen en opbouwarmaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

Een pendelarmatuur wordt met kabels aan het plafond bevestigd. Opbouwarmaturen zijn op de muur of het plafond geschroefd. In beide gevallen kan gebruik gemaakt zijn van gasontladingslampen. Deze lampen verbruiken onnodig veel energie. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
Conventionele TL (boven) en led

Advies van de energieadviseur

  • Pendelarmaturen en opbouwarmaturen zijn eenvoudig te vervangen, vervang deze daarom meteen!
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vraag hulp en advies van je installateur. Mogelijk kun je deze eenvoudige aanpassingen in eigen beheer uitvoeren.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.

Een pendelarmatuur wordt met kabels aan het plafond bevestigd. Opbouwarmaturen zijn op de muur of het plafond geschroefd. Deze zijn relatief eenvoudig te vervangen omdat ze niet weggewerkt zijn. Maak je in een armatuur gebruik van gasontladingslampen? Dan vebruik je onnodig veel energie. Een gasontladingslamp produceert niet alleen licht, maar ook veel warmte. Dit is geen efficient proces. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

Met LED verlichting bespaar je ongeveer 25% energiekosten.

De wet

Er zijn pendelarmaturen en opbouwarmaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.