Maatregel

Vervang pendelarmaturen en opbouwarmaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

Een pendelarmatuur wordt met kabels aan het plafond bevestigd. Opbouwarmaturen zijn op de muur of het plafond geschroefd. In beide gevallen kan gebruik gemaakt zijn van gasontladingslampen. Deze lampen verbruiken onnodig veel energie. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
Conventionele TL (boven) en led
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een pendelarmatuur wordt met kabels aan het plafond bevestigd. Opbouwarmaturen zijn op de muur of het plafond geschroefd. Deze zijn relatief eenvoudig te vervangen omdat ze niet weggewerkt zijn. Maak je in een armatuur gebruik van gasontladingslampen? Dan verbruik je onnodig veel energie. Een gasontladingslamp produceert niet alleen licht, maar ook veel warmte. Dit is geen efficiënt proces. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Met LED verlichting bespaar je ongeveer 25% energiekosten.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Pendelarmaturen en opbouwarmaturen zijn eenvoudig te vervangen, vervang deze daarom meteen!
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar.
  • Maak een goed plan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vraag hulp en advies van je installateur. Mogelijk kun je deze eenvoudige aanpassingen in eigen beheer uitvoeren.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.
De wet

Er zijn pendelarmaturen en opbouwarmaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.