Maatregel

Vervang ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen door LED-armaturen

Een inbouwarmatuur is een armatuur dat bijvoorbeeld in een systeemplafond verwerkt zit. TL-8 verlichting heeft een relatief hoog vermogen en wordt warm. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Er zijn verschillende generaties TL buizen. Op de TL buis staat aangegeven welk type in gebruik is, bijvoorbeeld TL8.

In alle gevallen geldt: vervang de TL buizen door LED. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED-verlichting verbruikt (aanzienlijk) minder energie en de levensduur is (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 10 jaar.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen. Je kunt ook bestaande armaturen ombouwen, voorzien van LED-retrofit.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen door LED-armaturen.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk de (beperkte) warmte goed kwijt te kunnen. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft meer licht dan TL. Het is daarom niet nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je het het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
De wet

Er zijn ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen, met of zonder starter aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.