Maatregel

Vervang ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen door LED-armaturen

Een inbouwarmatuur is een armatuur dat bijvoorbeeld in een systeemplafond verwerkt zit. Deze verlichting heeft een relatief hoog vermogen en wordt warm. Door over te stappen op LED-verlichting verbruik je minder energie.

Advies van de energieadviseur

  • TL armaturen zijn te vervangen door nieuwe armaturen.
  • In de praktijk is het niet verstandig om het armatuur om te bouwen, omdat de verzekering bij brand hier regelmatig niet mee akkoord gaat.
  • Vervang ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen door LED-armaturen.
  • LED heeft een lange levensduur. Wel is het belangrijk de (beperkte) warmte goed kwijt te kunnen. Vaak aan- en uitschakelen heeft geen invloed op de levensduur van de lamp.
  • Maak een goed plan. LED geeft meer licht dan TL. Het is daarom niet nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je het het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.

TL verlichting is de benaming voor fluorescentieverlichting in een buis. Er zijn verschillende generaties TL buizen. Op de TL buis staat aangegeven welk type in gebruik is, bijvoorbeeld TL8.

In alle gevallen geldt: vervang de TL buizen door LED. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Bij LED is er geen verbranding en daarom minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verlichting verbruikt (aanzienlijk) minder energie en de levensduur is (veel) langer. De terugverdientijd varieert van 2 tot 10 jaar.

De wet

Er zijn ingebouwde plafondarmaturen met TL8-buizen, met of zonder starter aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.