Maatregel

Vervang in bestaande kozijnen en ramen in de zwembadruimte het enkelglas door HR++ glas

In een zwembadruimte is isolatie zeer belangrijk. Er gaat veel warmte verloren door enkelglas. Isolatieglas kan u helpen veel geld te besparen op uw stookkosten. Vervang daarom enkel glas in het bestaande kozijn door HR++ glas. Op deze manier blijft warmte beter binnen en hoeft er minder gestookt te worden.

Advies van de energieadviseur

  • Ook wanneer je dubbelglas hebt is het verstandig dit te vervangen door HR-glas. De besparing is namelijk zo groot, dat dit zinvol is.
  • Voor deze maatregel is het niet altijd noodzakelijk om het kozijn te vervangen. Het is belangrijk dat het kozijn dik genoeg is om het dikkere HR++ glas te plaatsen

Enkele beglazing isoleert slecht. Het vervangen van dit glas is de belangrijkste maatregel bij elk gebouw met klimaatbeheersing. Wanneer de kozijnen en beglazing een goede isolerende werking hebben, verlies je minder warmte of koude. Daardoor zal de klimaatinstallatie (verwarming en koeling) minder draaiuren maken en bespaar je op de stookkosten.

Enkel glas heeft geen metalen strip om het glas heen wat dubbel glas wel heeft. In deze strip staat vaak beschreven welk soort glas het is. Zo niet, hou dan een vlammetje voor het raam: ziet u in de reflectie een andere kleur, dan gaat het om HR-glas.

Financiële aspecten

HR++ glas kost circa €150 per m2. Hiermee bespaar je ongeveer 20m3 aan gas per m2 vervangen glas.

De wet

Er zijn ramen of kozijnen met enkel glas aanwezig in de verwarmde zwembadruimtes.

HR++-glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.