Het zwembadwater wordt verwarmd en in goede conditie gehouden door het door een technische installatie te laten stromen. Dit wordt gedaan in de technische ruimte. Hier wordt het water gefilterd, door een spoelinstallatie ververst en verwarmd. Vervolgens wordt het water via leidingen terug het bad ingepompt.
Er gaat warmte verloren bij het transport van stoom door buizen, flenzen en afsluiters. Door het isoleren van leidingen gaat er minder warmte verloren tijdens transport en komt er meer warmte aan op de gewenste plek. Ook worden ruimtes minder warm (de badomloop).
Het isoleren van leidingen is betrekkelijk eenvoudig. Je kunt het isolatiemateriaal om de leidingen vouwen. Deze delen kun je isoleren met bijvoorbeeld glas- of steenwol.
Bij appendages is dit wat lastiger, omdat je rekening moet houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Hier moet je maatwerk toepassen met bijvoorbeeld een isolatiematras met klittenband of rijgkoord.
De besparing voor deze maatregel is lastig te bepalen, zaken als temperatuur van het water, de omgeving, leidinglengte, en dergelijke spelen een grote rol.
Denk aan een prijs tussen de €30 en €100 per meter.
Er zijn ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen en appendages aanwezig, die zich bevinden in een binnenopsteling.
De leidingen zijn goed bereikbaar.
De gemiddelde temperatuur van het water in de leidingen is hoger dan de gemiddelde temperatuur van de omgeving waarin de leidingen en appendages zich bevinden.
Niet van toepassing.
Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.
Voer eenmaal per 5 jaar een warmtemeting uit.