Maatregel

Pas isolatie toe op ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen in een zwembad

Het zwembadwater wordt verwarmd en in goede conditie gehouden door het door een technische installatie te laten stromen. Het warme zwemwater komt via leidingen bij deze technische installatie. Het warme water verliest veel warmte door ongeïsoleerde leidingen en appendages. Door deze te isoleren gaat er minder warmte verloren. De geproduceerde warmte kunt u efficiënter inzetten op een plek waar dat nuttig en nodig is.
Isolatieglas

Advies van de energieadviseur

  • Dit is relatief eenvoudig zelf te doen, omdat het vooral gaat om leidingen waar je eenvoudig bij kunt.
  • In praktijk denkt men vaak niet aan deze maatregel omdat het al warm is in het zwembad. Deze maatreg is wel degelijk zinvol.
  • Onderzoek de volledige installatie en combineer met andere maatregelen.
  • Het gaat bijvoorbeeld om aanvoer- én retourleidingen voor zwembadwater in de badomloop van het zwembad.

Het zwembadwater wordt verwarmd en in goede conditie gehouden door het door een technische installatie te laten stromen. Dit wordt gedaan in de technische ruimte. Hier wordt het water gefilterd, door een spoelinstallatie ververst en verwarmd. Vervolgens wordt het water via leidingen terug het bad ingepompt.

Er gaat warmte verloren bij het transport van stoom door buizen, flenzen en afsluiters. Door het isoleren van leidingen gaat er minder warmte verloren tijdens transport en komt er meer warmte aan op de gewenste plek. Ook worden ruimtes minder warm (de badomloop).

Het isoleren van leidingen is betrekkelijk eenvoudig. Je kunt het isolatiemateriaal om de leidingen vouwen. Deze delen kun je isoleren met bijvoorbeeld glas- of steenwol.

Bij appendages is dit wat lastiger, omdat je rekening moet houden met inspecties op lekkages en eventuele reparaties. Hier moet je maatwerk toepassen met bijvoorbeeld een isolatiematras met klittenband of rijgkoord.

Financiële aspecten

De besparing voor deze maatregel is lastig te bepalen, zaken als temperatuur van het water, de omgeving, leidinglengte, en dergelijke spelen een grote rol.
Denk aan een prijs tussen de €30 en €100 per meter.

De wet

Er zijn ongeïsoleerde zwembadwaterleidingen en appendages aanwezig, die zich bevinden in een binnenopsteling.

De leidingen zijn goed bereikbaar.
De gemiddelde temperatuur van het water in de leidingen is hoger dan de gemiddelde temperatuur van de omgeving waarin de leidingen en appendages zich bevinden.

Niet van toepassing.

Voer jaarlijks een (visuele) controle uit naar de staat van de isolatie.

Voer eenmaal per 5 jaar een warmtemeting uit.