Maatregel

Vervang in bestaande kozijnen en ramen dubbelglas door HR++ glas

Komt in je bedrijfspand nog dubbel glas voor? Met isolatieglas kun je fors op energie besparen. Vervang daarom dubbel glas in het bestaande kozijn door HR++ glas.

Advies van de energieadviseur

  • Controleer of het kozijn dik genoeg is om het dikkere HR++ glas te kunnen plaatsen. Dan hoeft het kozijn namelijk niet vervangen te worden bij het overstappen naar HR++ glas.
  • Het vervangen van glas is verplicht bij natuurlijke momenten, bijvoorbeeld wanneer het glas beschadigd is. Het is echter verstandig om dit eerder te doen. De besparingen verdienen zichzelf terug.

Oud dubbelglas van de eerste generatie isoleert matig. Door dit glas te vervangen, verbeter je de isolatie van elk gebouw met klimaatbeheersing. Als je kozijnen en glas goed isoleert, verlies je minder warmte of koelte. Hierdoor bepaar je op energieverbruik van verwarmings- en koelsysteem.

Hoe kun je vaststellen of je bedrijfsgebouw is voorzien van traditioneel dubbelglas of HR++ glas? Bij dubbelglas is een metalen strip rondom het glas geplaatst. Op deze strip staat vaak welk type glas is gebruikt. Is dit niet het geval? Houd dan een vlammetje voor het raam: als je in de reflectie een andere kleur ziet, dan is er HR++ glas geplaatst.

Financiële aspecten

Het vervangen van dubbelglas door HR++ glas kost ongeveer EUR 150,00 per vierkante meter. Met HR++ glas bespaar je ongeveer 15 m3 gas per vierkante meter glas.

De wet

Er zijn kozijnen of ramen met enkelglas aanwezig in verwarmde gebouwen (ten minste 18°C).

  • HR++ glas kan in het bestaande kozijn of raam worden geplaatst.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Natuurlijk moment: het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000m³ per jaar.

Verminder het warmteverlies via naden, kieren en andere openingen in muren en gevels.