Maatregel

Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door LED-lampen

LED verlichting verbruikt veel minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Dit komt omdat led veel minder warmte produceert. Bovendien gaan LED lampen veel langer mee waardoor je ze minder vaak hoeft te vervangen.
Retrofitlampen

Advies van de energieadviseur

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor LED verlichting, niet elke fitting en vermogen kan meteen door een LED lamp vervangen worden.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar, naast het meestvoorkomende heldere licht.
  • Halogeen spots en gloeilampen verbruiken echt veel stroom, vervang daarom snel.
  • Beoordeel je lichtplan, mogelijk kunnen er minder lampen geplaatst worden.
  • Vervang de lampen als ze meer dan 10 uur per week branden.

Een gloeilamp produceert licht door middel van het verwarmen van een gloeidraad in een zuurstofarme glazen bol. Zodra de gloeilamp op een spanningsbron wordt aangesloten, wordt de gloeidraad zo sterk dat deze licht genereert. Halogeenlampen werken door het verhitten van een filament in de lamp, waardoor licht wordt geproduceerd. Dit proces is erg inefficiënt, omdat veel van de energie wordt omgezet in warmte in plaats van licht. Ledverlichting werkt door het doorlaten van elektriciteit door een halfgeleider. Dit proces is veel efficiënter dan het verhitten van een filament. Er wordt dus veel energie bespaard.

Een spaarlamp is een buis waar een damp van kwik in zit. Als de stroom hier doorheen wordt geleid, komen de elektronen in beweging en stoten ze energie uit in de vorm van uv-straling. Deze straling komt tegen een fluorescerend poeder aan dat aan de wanden van de buizen zit. Het vervangen van deze lampen bespaart enorm veel energie.

Financiële aspecten

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verbruikt aanzienlijk minder energie. De terugverdiendtijd is afhankelijk van het vermogen en natuurlijk van de mate van het gebruik. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing te realiseren in onderhoud en vervanging van de lampen.

De wet

Armaturen met gloei-, halogeen- of spaarlampen zijn aanwezig.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor LED-lampen, waardoor de lampen 1-op-1 vervangbaar zijn.

Zelfstandig moment: bij meer dan 600 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.