Maatregel

Vervang gloei-, halogeen- en spaarlampen door LED-lampen

LED-verlichting verbruikt (veel) minder energie dan gloei-, halogeen- en spaarlampen. Dit komt omdat LED minder warmte produceert. Bijkomend voordeel is dat LED-lampen langer meegaan. Je bespaart op energieverbruik en onderhoud.
Retrofitlampen
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Zowel gloei-, halogeen- als spaarlampen verbruiken onnodig veel energie. Bij deze lampen wordt elektriciteit niet alleen omgezet in licht, maar ook in warmte. Dit is geen efficiënt proces. Een overstap naar LED-verlichting zorgt daarom voor een grote besparing. Ook dalen de kosten van onderhoud voor je organisatie. LED-verlichting gaat langer mee dan traditionele lampen.

De aanschafprijs van LED ligt hoger dan bij andere verlichting, maar LED verbruikt aanzienlijk minder energie. De terugverdiendtijd is afhankelijk van het vermogen en natuurlijk van de mate van het gebruik. De terugverdientijd varieert van 2 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing te realiseren in onderhoud en vervanging van de lampen.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor LED verlichting, niet elke fitting en elk vermogen kan meteen door een LED lamp vervangen worden.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar, naast het meestvoorkomende heldere licht.
  • Halogeen lampen verbruiken echt veel stroom. Vervang daarom snel.
  • Beoordeel je lichtplan. LED geeft veel licht. Het is daarom niet altijd nodig om te kiezen voor 1-op-1 vervanging. Zo bespaar je op het verbruik per lamp, maar ook op het aantal lampen.
  • Vervang de lampen als ze meer dan 10 uur per week branden.
De wet

Armaturen met gloei-, halogeen- of spaarlampen zijn aanwezig.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor LED-lampen, waardoor de lampen 1-op-1 vervangbaar zijn.

Zelfstandig moment: bij meer dan 600 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.