Maatregel

Vervang gasontladingslampen door LED-lampen

Licht in een gasontladingslamp ontstaat door de elektrische lading die door edelgassen in de lamp gaat. En daar komt veel warmte bij vrij. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en zo is energie te besparen.

Advies van de energieadviseur

  • Let er op dat het armatuur geschikt is voor LED verlichting.
  • LED heeft een langere levensduur dan andere lampen.
  • LED is in verschillende kleuren beschikbaar, naast het meestvoorkomende heldere licht.
  • Beoordeel je lichtplan, mogelijk kunnen er minder lampen geplaatst worden.
  • Vervang deze lampen als ze meer dan 20 uur per week branden.
  • Vraag je installateur om hulp/advies.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.

Gasontladingslampen worden met name toegepast in utiliteitsgebouwen. In winkels en supermarkten worden veel gasontladingslampen toegepast om producten te accentueren en extra aandacht te geven. Gasontladingslampen geven licht doordat er een elektrische lading door een mengsel van gassen stroomt (een aantal edelgassen als neon, argon, xenon en krypton). De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Deze straling wordt door de fluorescerende stoffen in de lichtbron omgezet tot zcihtbaarlicht. Afhankelijk van de druk van het gas in de lichtbron is het een hoge- of lagedrukgasontladingslamp. Een voorbeeld van lage druk zijn de klassieke tl-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen zijn bijvoorbeeld voor de verlichting bij buitenterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading worden veelal metalhalidelampen gebruikt.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom dus ook minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De maatregel verdient zich normaal gesproken binnen 5 jaar terug.

De wet

Er zijn armaturen met één van de volgende gasontladingslampen aanwezig: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

De bestaande armaturen zijn geschikt voor LED-lampen, waardoor de lampen 1-op-1 vervangbaar zijn.

Zelfstandig moment: bij meer dan 1.000 branduren per jaar.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.