Maatregel

Vervang elektromotoren met efficiëntieklasse IE2 of lager door een motor met efficiëntieklasse IE4 of hoger

Een motor van klasse IE4 is zeer efficiënt in gebruik. Vervang daarom een oude IE klasse 1 of 2 motor en bespaar energie.
Elektromotor

Advies van de energieadviseur

  • In oktober 2019 trad de nieuwe verordening voor elektromotoren in werking. Hiermee zorgt de EU ervoor dat er alleen motoren beschikbaar zijn die zo min mogelijk schadelijke invloed hebben op het milieu. De kans is dus klein dat een elektromotor die na 2019 is geproduceerd, niet aan deze norm voldoet.
  • Let vooral op elektromotoren in het productieproces die vaak in gebruik zijn.
  • Deze maatregel is afhankelijk van het aantal bedrijfsuren. Als een elektromotor bijvoorbeeld 1000 draaiuren per jaar heeft (wat overeenkomt met 20 uur per week of 4 uur per werkdag), kun je overwegen om bij vervanging een zuinigere motor te kiezen.
  • Bij een revisie van een een oude elektromotor (IE1 of IE2), is het verstandig om een nieuwe motor van een betere klasse te overwegen.

Financiële aspecten

De belangrijkste kostenfactor gedurende de levensduur van een elektromotor is het elektriciteitsverbruik. Kies daarom voor een zuinigere motor van een hogere efficiëntieklasse (IE).

De wet

Er zijn elektromotoren aanwezig met efficiëntieklasse IE2 of lager. Deze motoren zijn herkenbaar doordat er geen IE-klasse (klasse IE1 of IE2) op het typeplaatje van de motor staat.

Het vermogen van de motoren is ten minste 0,75kW.

Natuurlijk moment: bij meer dan 1.000 draaiuren per jaar.

Test en controleer regelmatig de lagers en de weerstand van de wikkelingen volgens leveranciersvoorschriften.