Maatregel

Vervang de regelklepbediening op basis van perslucht door elektrische aandrijvingen

Als je iets wilt automatiseren of op afstand wilt bedienen met behulp van perslucht, dan kun je een pneumatische actuator gebruiken. Als je deze vervangt door een elektrische variant, heb je minder perslucht nodig. Omdat perslucht een inefficiënte energiebron is, is het voordelig om dit te vervangen.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een pneumatische actuator maakt gebruik van perslucht om automatisering en bediening op afstand mogelijk te maken. Een voorbeeld is het verplaatsen van een doos op een transportband door middel van een arm. Je gebruikt pneumatische actuatoren omdat ze veel kracht leveren in verhouding tot hun omvang. Je kunt echter energie besparen door deze component te vervangen door een elektrische variant, zoals een servo- of stappenmotor.

Bij een pneumatische actuator die op perslucht werkt, moet er voortdurend perslucht beschikbaar zijn. Ook moet er altijd een compressor actief zijn. Daarom is een elektrische aandrijving efficiënter en kosteneffectiever.

Je kunt al een elektrische actuator aanschaffen vanaf EUR 200,00. Het is lastig om precies te bepalen welke elektrische actuator je moet kiezen. De eigenschappen variëren per product.

Als het relatief eenvoudig is om de installatie te vervangen, dan kun je de investering naar verwachting binnen 5 jaar terugverdienen. Dit komt ook doordat je bespaart op onderhoudskosten.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Een pneumatische actuator is een eenvoudig en degelijk systeem. De elektrische varianten zijn complexer, maar erg nauwkeurig en vragen weinig onderhoud.
  • Het grote voordeel van elektrische varianten is dat ze geen constante toevoer van perslucht nodig hebben. Een stroomvoorziening is vanzelfsprekend wel vereist.
  • Vervang dit onderdeel wanneer het oude niet meer werkt.
  • Het is verstandig de hele perslucht installatie kritisch te beoordelen en daarbij ook de andere maatregelen met betrekking tot perslucht mee te nemen.
De wet

Er is een regelklep met een door perslucht aangedreven actuator (besturend element) aanwezig die is aangesloten op het centrale persluchtnet. De actuator kan separaat worden vervangen.

Er is een elektrische voedingskast beschikbaar binnen 10 m.

De regelklep bevindt zich niet in een ATEX-omgeving.

Natuurlijk moment: Bij processen die het hele jaar continue in bedrijf zijn.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.