Maatregel

Vervang de infrarood-salamander door een salamander met automatische pan/bord detectie

Met een infrarood-salamander worden gerechten gegrild of verwarmd middels infraroodverwarmingselement onder en boven. Deze systemen staan vaak constant aan. Door een salamander met pan/bord detectie kan worden voorkomen dat deze onnodig aanstaat wanneer deze niet in gebruik is. Op die manier wordt er geen onnodige stroom verbruikt.
Salamander

Advies van de energieadviseur

  • In de praktijk staan deze apparaten vaak onnodig uren achter elkaar aan. Het is daarom gunstig deze te vervangen voor een automatische variant.
  • Installeer de pandetectie wanneer er meer dan 4,5 gebruiksuren per elke dag zijn.

Een salamander lijkt op een open oven waarmee je kunt toasten, grillen, gratineren en glaceren. Deze systemen staan vaak constant aan om snel te kunnen werken. Door het toepassen van een tijdschakelaar of pandetectie staat de salamander niet langer aan dan noodzakelijk. De gebruiker kan de benodigde bereidingstijd instellen met een tijdschakelaar. Zodra de ingestelde tijd is verlopen, schakelt de salamander automatisch uit. Pandetectie zorgt ervoor dat de salamander zelf detecteert of er een gerecht onder de infrarood staat. Zo ja, dan schakelt de salamander automatisch in, zo nee dan schakelt het apparaat automatisch uit.

Financiële aspecten

De infrarood salamander met automatische detectie kan tot 65% energiebesparing realiseren ten opzichte van conventionele apparaten.

De wet

Er zijn één of meer infrarood-salamanders aanwezig waarbij een aan/uit- of tijdschakelaar ontbreekt.

Niet van toepassing.

Zelfstandig moment: Bij meer dan 1.700 gebruiksuren van de salamander per jaar.

Niet van toepassing.