Maatregel

Vervang bij terreinverlichting zonder mast de armaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

Licht in een gasontladingslamp ontstaat door de elektrische lading die door edelgassen in de lamp gaat. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en zo is energie te besparen.

Advies van de energieadviseur

  • Bestaande verlichting heeft vaak een vermogen van 2300 watt per lamp. Vervang deze voor LED van 1400 watt. Vaak is 1 op 1 vervanging mogelijk op de bestaande lichtmast.
  • Vraag hulp aan je electricien.
  • Uit de praktijk blijkt dat een goede schakeling zorgt dat mensen bewuster omgaan met stroom en dat 25% meer bespaard wordt dan beoogd.
  • LED-veldverlichting geeft een helder zicht, er is geen strooilicht en het is dimbaar.
  • LED heeft minder onderhoud nodig en gaat minder vaak kapot
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging door LED ook een optie. In dat geval moet je de hele installatie vervangen is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.

Gasontladingslampen geven licht doordat er een elektrische lading door een mengsel van gassen stroomt. Het betreft edelgassen als neon, argon, xenon en krypton. De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom, waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Deze straling wordt door de fluorescerende stoffen in de lichtbron omgezet tot zichtbaar licht.

Afhankelijk van de druk van het gas in de lichtbron, betreft het een hoge- of lagedrukgasontladingslamp. Lagedruklampen zijn bijvoorbeeld de klassieke tl-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type.

Hogedrukgasontladingslampen zijn bijvoorbeeld voor de verlichting bij buitenterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading gebruikt men veelal metalhalidelampen.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, ofwel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing die alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom dus ook minder warmteontwikkeling, dit maakt dat de LED zo energiezuinig is.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij je installateur. De maatregel verdient zich normaalgesproken binnen 5 jaar terug.

De wet

Er is terreinverlichting die niet op een mast staat aanwezig met armaturen met een van de volgende gasontladingslampen: kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.