Maatregel

Vervang bij een indirect verwarmd voorraadvat de bestaande ketel door een HR-ketel

De opwekking van warm tapwater kan op verschillende manieren. Het is verstandig om de aanvoer voor een indirect verwarmd voorraadvat te voeden met warmte van een hoogrendementsketel en niet met een conventioneel rendement ketel. Op die manier wordt er gas bespaard.
CV ketels

Advies van de energieadviseur

  • Zorg ervoor dat de condensafvoer van de HR-ketel dichtbij de ketel is geplaatst.
  • Zorg voor een goed rookgaskanaal voor de HR-ketel en vervang indien nodig een bestaand kanaal bij de installatie van deze ketel.
  • Overweeg om de ketel eerder te vervangen als deze bijna 15 jaar oud is.

Bij een indirect verwarmd voorraadvat stuurt de cv-ketel warm water naar het vat, waar het tapwater opgeslagen en warm gehouden wordt. Als de ketel een conventionele ketel is, heeft deze een lager rendement dan een HR-ketel.
Een HR-ketel maakt optimaal gebruik van warmte, ook van de warmte die anders via de schoorsteen verloren zou gaan. Bovendien is een HR-ketel goed geïsoleerd en warmt hij snel op. Op deze manier wordt er dus gas bespaard.

Financiële aspecten

De besparing op gasgebruik door het hogere rendement van de nieuwe ketel varieert afhankelijk van de huidige ketel. Het kan ongeveer 15% van het jaarlijkse gasverbruik besparen.

De wet

Er is een hoge tapwatervraag voor onder meer douchen en dit warm tapwater wordt opgewekt met een verbeterd rendement (VR) of conventionele ketel en opgeslagen in een buffervat.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de instellingen van het warmtapwatersysteem en voer regelmatig onderhoud uit aan kranen, kleppen en warmtapwaterinstallaties.