Maatregel

Vervang armaturen met gasontladingslampen door LED-armaturen

Licht in een gasontladingslamp ontstaat door de elektrische lading die door edelgassen in de lamp gaat. Door het gebruik van LED verlichting wordt er minder elektra verbruikt en zo is energie te besparen. Het gaat om gasontladingslampen die niet op een lichtmast worden gebruikt.
retrofit-lampen

Advies van de energieadviseur

  • Bestaande verlichting heeft vaak een vermogen van 2300 watt per lamp. Dit wordt bij vervanging door LED verlichting 1400 watt. Vaak is 1-op-1 vervanging mogelijk.
  • Vraag je installateur om hulp/advies.
  • LED verlichting heeft minder onderhoud nodig en gaat veel langer mee.
  • Kijk kritisch naar de volledige installatie, mogelijk is vervanging van de schakelingen ook verstandig. In dat geval zal de gehele installatie vervangen worden en is deze maatregel eenvoudiger te realiseren.

Gasontladingslampen geven licht doordat er een elektrische lading door een mengsel van gassen stroomt (een aantal edelgassen als neon, argon, xenon en krypton). De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen. Deze straling wordt door de fluorescerende stoffen in de lichtbron omgezet tot zcihtbaarlicht. Afhankelijk van de druk van het gas in de lichtbron, is het een hoge- of lagedrukgasontladingslamp. Een voorbeeld van lage druk lampen zijn bijvoorbeeld de klassieke TL-buizen, maar ook spaarlampen zijn van dit type. Hogedrukgasontladingslampen zijn bijvoorbeeld voor de verlichting bij buitenterreinen. In het geval van hogedrukgasontlading worden veelal metalhalidelampen gebruikt. Het gaat om gasontladingslampen niet op een lichtmast.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’ oftewel lichtgevende diodes. Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er stroom doorheen gaat. De lichtkleur hangt af van het gebruikte materiaal. Een LED is opgebouwd uit een chip, een bedradingsframe en een behuizing alles beschermt. Er is geen verbranding en daarom dus ook minder warmteontwikkeling. Dit maakt LED zo energiezuinig.

Financiële aspecten

Vraag een offerte aan bij je (huis)installateur. De maatregel verdient zich normaal gesproken binnen 5 jaar terug.

De wet

Er zijn armaturen met gasontladingslampen (kwiklampen, SON, HPL, HQL of HPI) voor buitenverlichting aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Reinig regelmatig de lampen, armaturen, reflectoren en sensoren van de regelingen die erbij horen.