Maatregel

Verbeter de isolatie van het dak van het zwembad

Een zwembad verliest veel warmte als het dak niet goed geïsoleerd is. Je kunt veel geld besparen op verwarmingskosten door het dak goed te isoleren, bijvoorbeeld met isolatiemateriaal dat een Rc-waarde heeft van 3,5 m²K/W.

Advies van de energieadviseur

  • Bij nieuwbouw en verbouwingen is een wettelijk minimum voor warmteweerstand (Rc) van 6,0m²K/W vereist. Dit komt neer op ongeveer 25cm isolatiemateriaal.
  • Deze maatregel is vooral relevant wanneer je het dak van het zwembad moet vervangen.
  • Raadpleeg altijd een deskundige, omdat het isoleren van een zwembad een specialistische klus is.

Je kunt het dak aan de binnen- of buitenkant isoleren.  Het isoleren van het dak aan de binnenkant kan lastig zijn vanwege de vochtige omgeving en de chloordampen. Vraag daarom advies aan een expert om te bepalen welke optie het beste is voor jouw zwembad.

Ook kun je een bouwbedrijf laten onderzoeken welke isolatiemethode het meest geschikt is voor jouw zwembad. Overweeg bijvoorbeeld purschuim aan de binnenkant voor een dak met reliëf. Voor een vlak dak kun je isolatieplaten aanbrengen.

Financiële aspecten

Je kunt jaarlijks ongeveer 10% op de gasrekening besparen met het isoleren van het dak. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 5 jaar terug.

De wet

Het dak van de zwembadruimte is niet of onvoldoende geïsoleerd (Rc-waarde kleiner dan 2,0m²K/W).

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.