Maatregel

Stel een hogere koeltemperatuur in voor de koeling van servers

De apparatuur in een datacentrum werkt het beste bij een bepaalde lage temperatuur. Bij het omhoog brengen van deze temperatuur, blijft het datacentrum onveranderd functioneren. Zo kan het energieverbruik van de koelmachine omlaag. Daarnaast kun je ook koelen met frisse buitenlucht (kosteloos).
Serverrruimte

Advies van de energieadviseur

  • Beoordeel op welke temperatuur de ruimte is ingesteld en onderzoek of de temperatuur omhoog kan.
  • Vraag een ventilatie- of ICT-specialist welke zaalkoelers met hogere temperatuurkoeling je kunt toepassen. Ter indicatie: koelwater is minimaal 18°C.

De apparatuur in een datacentrum levert veel warmte. Die warmte moet gekoeld worden om goed te blijven functioneren. Vaak is de koelapparatuur ingesteld op een onnodig lage temperatuur.

Gaat deze koeltemperatuur omhoog? Dan wordt de apparatuur nog steeds voldoende gekoeld. Wel gaat het energieverbruik van de koelmachine omlaag. Je kunt ook koelen met (kosteloze) frisse buitenlucht.

De coëfficiënt of performance (COP) geeft de verhouding weer tussen de hoeveelheid afgegeven warmte en de hoeveelheid verbruikte energie. Een laag getal? Dan gaat het om een machine die in verhouding meer energie nodig heeft om het gewenste resultaat te behalen.

Gangen in het datacenter zijn kanalen waarin koude wordt geleid via de rekken langs de apparatuur. Via de apparatuur gaat de warme lucht de gang in waar het wordt afgezogen. Zo wordt koude en warme lucht niet onnodig gemixt.

Let op: de setpoint van de koelers is minimaal gelijk aan de bovengrens van 27°C bij gebruik van compressiekoeling of natte koeling. Bij gebruik van 100% droge, vrije koeling zijn lagere setpoints dan 27°C toegestaan.

Financiële aspecten

Realisatie is mogelijk vanaf circa EUR 1.000. Als de temperatuur veel te laag is ingesteld, is de terugverdientijd korter dan 1 jaar.

De wet

De zaalkoelers van het datacentrum werken met een lagere ruimtetemperatuur dan de maximaal aanbevolen bedrijfstemperatuur voor elektronische apparatuur.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig het ingestelde setpoint.