Hoe werken zonnepanelen? Panelen wekken elektriciteit op in de vorm van gelijkspanning: meestal 12 of 24 volt. Een aangesloten omvormer zet deze gelijkspanning om in wisselspanning. Daarna is de elektriciteit klaar voor gebruik voor gangbare apparatuur.
Bij zonnepanelen zijn een paar punten belangrijk. De eerste is dat zonnepanelen vaak geschakeld zijn. Dit kun je vergelijken met oude kerstboomverlichting. Brengt één paneel minder op (bijvoorbeeld door schaduw), dan heeft dit een negatief effect op alle panelen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Een optimizer biedt de oplossing. De optimizer zorgt ervoor dat elk paneel optimaal presteert. Ook bij eventuele schaduw.
Een ander aandachtspunt is de netcongestie. Soms is het aanbod van opgewekte elektriciteit zo groot, dat het elektriciteitsnetwerk het niet aankan. In die gevallen is het niet toegestaan om terug te leveren aan het net. Houd hier rekening mee, zeker bij een grootverbruikaansluiting. Kijk altijd hoeveel elektriciteit je overdag direct kunt verbruiken. Zo voorkom je dat er problemen ontstaan.
Tot slot: niet ieder dak is geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Beoordeel voor plaatsing de draagkracht van de dakconstructie, mogelijke schaduwbronnen zoals gebouwen, bomen of klimaatinstallaties, en geldende verzekeringseisen.
Het kost gemiddeld EUR 1,50 per Wattpiek (Wp) om zonnepanelen te installeren. Grotere systemen zijn meestal goedkoper per Wp dan kleinere. Het is financieel slim om zonnepanelen te hebben die net zoveel elektriciteit opwekken als je gebruikt. Het duurt meestal tussen de 6 en 10 jaar voordat je deze investering hebt terugverdiend.
Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!
Niet van toepassing.
Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.
Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.