Maatregel

Plaats LED-armaturen in gekoelde cellen

In koelcellen hangt vaak TL-verlichting. Vervang deze door LED-verlichting. Zo verbruik je minder elektriciteit en hoeft de koelinstallatie niet zo hard te koelen. De LED-verlichting produceert namelijk minder warmte. Op deze manier bespaar je dubbel energie.
Semi-verticaal koelmachine

Advies van de energieadviseur

  • Je kunt TL-lampen vervangen door nieuwe lampen, omzetten naar LED of de lampen in de armaturen vervangen.
  • Het is meestal niet slim om de armaturen zelf om te bouwen, omdat de brandverzekering hier vaak niet mee instemt.
  • LED-lampen gaan langer mee als ze goed kunnen afkoelen. Het aan- en uitschakelen van de lampen heeft geen invloed op hoe lang ze meegaan.

TL-verlichting is een soort buisverlichting die licht geeft door het gebruik van een fluorescerende stof en een edelgas aan de binnenkant van de buis. De lamp wordt opgewarmd door elektrische stroom die door de elektroden naar beide uiteinden van de buis gaat. De lamp zendt ultraviolet licht uit dat door de fluorescerende stof wordt omgezet in zichtbaar licht.

LED staat voor ‘Light Emitting Diode’, wat betekent dat het een lichtgevende diode is. Een LED is een elektronisch component dat licht uitstraalt wanneer er stroom doorheen gaat. De kleur van het licht hangt af van het materiaal dat wordt gebruikt. Een LED bestaat uit een chip, een bedradingsframe en een beschermende behuizing. Het produceert licht zonder warmte te genereren, wat het zeer energiezuinig maakt.

Financiële aspecten

LED-verlichting is duurder in aanschaf dan andere soorten verlichting, maar het is de moeite waard omdat het energiezuiniger is en veel langer meegaat. Afhankelijk van de situatie, verdien je de investering binnen 2 tot 4 jaar terug.

De wet

In de gekoelde cellen zijn armaturen met langwerpige fluorescentielampen (TL8 of TL5) aanwezig.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Maak regelmatig de verlichtingsarmaturen schoon.