Een persluchtcompressor verbruikt veel energie. Reden hiervoor is dat groot deel van de verbruikte energie wordt omgezet in warmte in plaats van daadwerkelijke perslucht.
Koude lucht is zwaarder (dichter) dan warme lucht, waardoor het comprimeren ervan minder energie vereist. Het is dus gunstig als de compressor koude lucht aanzuigt vanuit een externe, koudere omgeving in plaats van warme lucht uit de ruimte waarin de compressor staat. Compressoren geven namelijk veel warmte af.
Door middel van een luchtkanaal dat koude lucht van bijvoorbeeld buiten naar de compressor leidt, kun je energie besparen. Deze maatregel is vooral effectief en kostenefficiënt bij centrale persluchtsystemen met grotere compressoren. Bij kleinere compressoren kunnen de kosten van het aanleggen van het kanaal echter hoger zijn dan de uiteindelijke energiebesparingen. In deze gevallen is de maatregel minder geschikt.
Deze maatregel is vrij eenvoudig om zelf te implementeren. Dit zie je terug in de prijs: realisatie hoeft veel te kosten. Zelfs als je een professional inschakelt om het te doen, zal de investering meestal binnen 5 jaar worden terugverdiend.
Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!
Er is een centraal persluchtnet aanwezig met een persluchtcompressor van ten minste 7,5 kW die warme lucht aanzuigt vanuit de ruimte waarin deze is opgesteld.
De compressor staat binnen 5 m van een buitenmuur.
Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: Bij meer dan 3.000 bedrijfsuren van de persluchtcompressor per jaar.
Niet van toepassing.
Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.
Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.