Maatregel

Plaats een bewegingssensor op plaatsen waar de lampen niet altijd aan hoeven te zijn

Het is niet altijd nodig om buitenverlichting ’s nachts te laten branden. Je kunt dit regelen met aanwezigheidsdetectie. De verlichting gaat dan alleen aan wanneer de sensor iemand detecteert. Zo bespaar je energie.
Schemerschakelaar

Advies van de energieadviseur

  • Belangrijk is dat de veiligheid van het gebouw behouden blijft. Schakel alleen de verlichting uit die bedoeld is voor het verlichten van het gebouw zelf.
  • Voor bedrijven die onregelmatige of nachtdiensten hebben is dit een slimme keuze.
  • Pas deze maatregel toe wanneer een lamp onnodig lang brandt, bijvoorbeeld 8 uur per nacht.
  • Is het lastig om de schakeling aan te passen omdat meerdere lampen tegelijk worden geschakeld? Dan is het slim om één lamp te vervangen door een exemplaar met ingebouwde aanwezigheidsdetectie.
  • Overweeg ook om de gehele installatie te herzien en mogelijk te vervangen door LED-verlichting. Dit maakt het implementeren van deze maatregel eenvoudiger.
  • Aarzel niet om hulp te vragen aan een elektricien.

Aanwezigheidsdetectie in een ruimte maakt gebruik van een sensor. Het licht gaat aan zodra er iemand aanwezig is en schakelt uit wanneer er geen beweging meer is. Het licht blijft aan gedurende een bepaalde vooraf ingestelde tijd.

Het is zinvol om buitenverlichting alleen te laten branden als het donker is en er mensen in de buurt zijn. Dit gebeurt meestal niet midden in de nacht. Als je aanwezigheidsdetectie installeert, wordt de verlichting alleen ingeschakeld wanneer dat nodig is. Op deze manier staat de verlichting niet onnodig aan.

Financiële aspecten

Je kunt al een goede aanwezigheidssensor kopen vanaf EUR 40. De investering in deze maatregel verdien je meestal binnen 4 jaar terug.

De wet

Er zijn lampen zonder een bewegingssensor aanwezig op plaatsen waar alleen verlichting nodig is als er mensen zijn.

Niet van toepassing bij verlichting die om veiligheidsredenen de gehele nacht aan moet blijven.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 3.100 onnodige branduren per jaar.

Maak regelmatig de sensoren van de verlichtingsregeling schoon.