Maatregel

Pas naast de bestaande verwarmingsketel een elektrische warmtepomp toe

Een lucht/water-warmtepomp zet warme buitenlucht op een effectieve manier om in warm water. Je bespaart energie door de warmtepomp aan te sluiten op je ketel.
CV ketels

Advies van de energieadviseur

  • Houd er rekening mee dat het systeem mogelijk iets trager kan reageren. Zorg ervoor dat gebruikers hiervan op de hoogte zijn.
  • Plaats de buitenunit van een lucht/water-warmtepomp in de buurt van de binnenunit, bij voorkeur binnen een afstand van ongeveer 6 meter.

Een verwarmingsketel gebruikt gas om een gebouw te verwarmen. Ook een warmtepomp verwarmt, maar dan met elektriciteit.

Warmtepompen zijn systemen die op efficiënte wijze warmte aan de omgeving onttrekken en deze warmte afgeven op een hoger temperatuurniveau. Het werkt als een omgekeerde koelkast.

Een hybride warmtepomp werkt samen met een cv-ketel om te verwarmen. Met een hybride warmtepomp kun je gedurende het grootste deel van het jaar verwarmen. Alleen bij koud weer (net boven het vriespunt) zal de cv-ketel bijspringen.

Financiële aspecten

De kosten voor het installeren van een warmtepomp variëren, afhankelijk van het type. De terugverdientijd wordt sterk beïnvloed door de elektriciteits- en gasprijzen. De investering in een hybride warmtepomp verdien je in ongeveer 5 jaar terug.

De wet

  • Er is een verwarmingsketel aanwezig met een afgiftesysteem via radiatoren, convectoren en/of vloerverwarming. Het gebouw wordt verwarmd tot ten minste 18°C.
  • Het gebouw voldoet aan de eisen uit het bouwbesluit van 1 oktober 1992. Vanaf deze datum hebben gebouwen dubbelglas en geldt voor de isolatie van vloer, gevel en dak een Rc-waarde van ten minste 2,5m²K/W.
  • De bestaande elektriciteitsaansluiting heeft voldoende capaciteit en er is voldoende transportcapaciteit beschikbaar op het elektriciteitsnet.
  • Er is voldoende ruimte beschikbaar voor het plaatsen van de warmtepomp.
  • Is het gebouw een monument? Dan wordt de monumentale status niet door de maatregel aangetast.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: het aardgasgebruik is ten hoogste 170.000 m³ per jaar.

  • Controleer jaarlijks de instelling van de stooklijn en het functioneren van de regeling.
  • Controleer minimaal jaarlijks de effectieve en efficiënte werking van de warmtepomp.