Maatregel

Pas hotfill toe bij bestaande vaatwasapparatuur in grootkeukens

Het verwarmen van water in vaatwasapparatuur gaat niet efficiënt. Door hotfill toe te passen gebruik je warm water dat met bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of restwarmte wordt verwarmd. Zo bespaar je energie.
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

Een hotfill-horecavaatwasser is een vaatwasser die al warm water krijgt. Dit is efficiënter dan dat de vaatwasser zelf water verwarmt. Normaal gesproken gebruikt de vaatwasser elektriciteit om het water op te warmen, wat veel tijd en energie kost. Maar als het water al is voorverwarmd door een warmtepomp, een zonneboiler of restwarmte, kun je energie besparen. Het is wel belangrijk dat de vaatwasser dicht bij een warmwaterleiding staat.

Een hotfill-vaatwasser kost ongeveer evenveel als een gewone vaatwasser. Het voorschakelapparaat voor hotfill kost ongeveer EUR 300. Hiermee kun je circa 80% besparen op je elektriciteitskosten voor het wassen.

Deze maatregel moet zo snel mogelijk worden ingepland als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden. Deze maatregel verdient zich over het algemeen snel terug.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • In de praktijk is het vaak het lastig om op een eenvoudige manier de warmwaterleiding bij de vaatwasmachine te krijgen. Als de aansluiting te ver van de bron zit, is de maatregel niet effectief omdat er dan te veel warmte verloren gaat.
  • De vaatwasser moet ongeveer 1 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar door in gebruik zijn om deze maatregel effectief te laten zijn.
De wet
  • Er is een horecavaatwasser aanwezig die is aangesloten op een koudwaterleiding.
  • Het warme tapwater wordt op een efficiënte manier opgewekt, bijvoorbeeld met restwarmte van de koeling, een zonneboiler of een warmtepomp.

De warmwaterleiding ligt dicht bij de vaatwasser.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 400 gebruiksuren van de vaatwasser per jaar.

Niet van toepassing.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.