Maatregel

Pas hot-fill toe bij bestaande vaatwasapparatuur in grootkeukens

Het verwarmen van water in vaatwasapparatuur gaat niet efficiënt. Door hotfill toe te passen gebruik je warm water dat met bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of restwarmte wordt verwarmd.

Advies van de energieadviseur

  • In de praktijk is het vaak het lastig om op een eenvoudige manier de warmwaterleiding bij de vaatwasmachine te krijgen. Als de aansluiting te ver van de bron zit, is de maatregel niet effectief omdat er dan te veel warmte verloren gaat.
  • De vaatwasser moet ongeveer 1 uur per dag, 7 dagen per week, het hele jaar door in gebruik zijn om deze maatregel effectief te laten zijn.

Een hotfill-horecavaatwasser is een vaatwasser die al warm water krijgt, zodat hij niet zelf het water hoeft te verwarmen. Normaal gesproken gebruikt de vaatwasser elektriciteit om het water op te warmen, wat veel tijd en energie kost. Maar als het water al is voorverwarmd door een warmtepomp, een zonneboiler of restwarmte, kun je energie besparen. Het is wel belangrijk dat de vaatwasser dicht bij een warmwaterleiding staat.

Financiële aspecten

Een hotfill-vaatwasser kost ongeveer evenveel als een gewone vaatwasser. Het voorschakelapparaat voor hotfill kost ongeveer EUR 300. Hiermee kun je circa 80% besparen op je elektriciteitskosten voor het wassen.

De wet

  • Er is een horecavaatwasser aanwezig die is aangesloten op een koudwaterleiding.
  • Het warme tapwater wordt op een efficiënte manier opgewekt, bijvoorbeeld met restwarmte van de koeling, een zonneboiler of een warmtepomp.

De warmwaterleiding ligt dicht bij de vaatwasser.

Zowel natuurlijk als zelfstandig moment: bij meer dan 400 gebruiksuren van de vaatwasser per jaar.

Niet van toepassing.