Maatregel

Pas heetgasontdooiing toe op de vriesinstallatie

Soms kan er ijsvorming ontstaan op de verdamper van de koelkast, waardoor de koelkast zijn kou niet goed kan afgeven aan de binnenkant. Hierdoor werkt hij minder efficiënt. Door heetgasontdooiing toe te passen, kun je energie besparen.
Conventionele TL (boven) en led
In het kort
Besparing
Ontdek als ondernemer wat kan en moet met energiebesparing

De verdamper in een koelinstallatie speelt een rol bij het koelen. Soms kan er ijs op de verdamper ontstaan door warme en vochtige lucht. Dit ijs zorgt ervoor dat de koelcel minder goed koude kan afgeven. Zo vermindert het rendement en moet de koelinstallatie meer moeite doen om op de gewenste temperatuur te blijven. Daarom wordt de verdamper regelmatig elektrisch ontdooid.

Met heetgasontdooiing wordt de warmte, die normaal gesproken via de condensors wordt afgevoerd, gebruikt om de verdamper te ontdooien. Hierdoor duurt het ontdooien minder lang, omdat dit van binnenuit gebeurt. Dit systeem zorgt er ook voor dat de koelcel niet opwarmt tijdens het ontdooiproces.

Wil je weten wat de kosten zijn? Vraag een offerte aan bij jouw huisinstallateur. Met deze techniek kun je ongeveer 3-5% energie besparen.

Deze maatregel moet te zijner tijd (bij vervanging of groot onderhoud) worden genomen als jouw situatie voldoet aan de Technische- en Economische randvoorwaarden.
Tip(s) van de energieadviseur

Onze energieadviseur geeft je graag enkele tips bij deze maatregel!

  • Je hebt minstens twee verdampers nodig (de ene ontdooit de andere, en vice versa). Voor de beste werking zijn drie verdampers ideaal.
De wet

Er is een vriesinstallatie aanwezig waarbij een regeling voor ontdooiing ontbreekt.

Niet van toepassing.

Niet van toepassing.

Controleer regelmatig de werking van de heetgasontdooiing. Er mag geen ijsaangroei op de verdamper zichtbaar zijn.

Besparings­kansen

Ontdek alle 149 energiebesparende maatregelen die je terugverdient binnen 5 jaar.

DEB.nl helpt mkb-ondernemers met energiebesparing

Wil je meer kansen ontdekken om energie te besparen? Wij helpen je graag. Ontdek de top 7 van energiebesparende maatregelen. Of check wat je wettelijk moet regelen.