Maatregel

Pas een weersafhankelijke regeling toe

De ketel maakt warm water. Indien het buiten niet zo koud is, hoeft de ketel niet zo heet water te maken. De buitentemperatuur kan de temperatuur van het water in de ketel bepalen. Een weersafhankelijke regeling (WAR) stuurt dan de verwarmingsketel aan. Zo is gemiddeld een lagere temperatuur nodig en verbruikt u minder gas.
Weersafhankelijke regeling

Advies van de energieadviseur

  • Pas de stooklijn aan zodat deze goed aansluit bij uw verwarmingssysteem.
  • Raadpleeg een professionele installateur voor hulp en advies bij het instellen van de stooklijn.

Een weersafhankelijke regeling zorgt ervoor dat de verwarmingsketel wordt aangestuurd op basis van de buitentemperatuur. Als het koud is, laat deze de brander aanslaan totdat het water op temperatuur is. Bij minder koud weer volstaat een lagere temperatuur van het water. De hoogte van de watertemperatuur is dus afhankelijk van de buitentemperatuur.

Bij het installeren van een weersafhankelijke regeling wordt een sensor voor de buitentemperatuur geplaatst en de stooklijn ingesteld. De stooklijn regelt de relatie tussen de buitentemperatuur en de temperatuur van het cv-water.

Financiële aspecten

De energiebesparing die kan worden behaald met een weersafhankelijke regeling op de cv-ketel varieert afhankelijk van het aantal gebruiksuren. Deze besparing kan oplopen tot maximaal 12%. Er zijn al weersafhankelijke regelingen verkrijgbaar vanaf €300.

De wet

Er is een verwarmingsketel aanwezig in een verwamd gebouw (ten minste 18 °C) en de aanvoertemperatuur van het verwarmingswater wordt niet geregeld op basis van de buitentemperatuur.

Bij een gecombineerd opweksysteem voor verwarming en warm tapwater is het technisch mogelijk om het tapwater in een aparte groep tot ten minste 65 °C te verwarmen.

Niet van toepassing.

Controleer jaarlijks de instelling van de stooklijn.